Back to the roots

Dat dit arbeidershuis vroeger toebehoorde aan de grootouders van Geert, was voor hem en zijn partner Wendy doorslaggevend in hun beslissing om het te verbouwen en er zich zelf te vestigen. Terug naar het vertrouwde nest!

Sinds eind 2017 wonen veertigers Wendy Slegers en Geert Thys samen met hun twee grote kinderen in een vrijstaande woning in de schaduw van de kerk van Witgoor, een gehucht van de gemeente Dessel. “We zijn hier allebei geboren en getogen”, vertelt Wendy. “Echte dorpsmensen, dus. In het verleden woonden we eerst vijf jaar in een nieuwbouwwoning en vervolgens in een huis dat deel uitmaakte van het bedrijf waar mijn man werkte, maar daar werd het op een bepaald moment wat te druk.”

“Omdat de kinderen intussen al wat ouder werden en we dus vaak met ons tweeën waren, begonnen we uit te kijken naar een compacte woning. Uitgerekend in diezelfde periode – het voorjaar van 2015 – gingen Geerts grootouders naar een rusthuis en kwam hun woning te koop te staan. Geert was er als kind veel geweest, had er een warme emotionele band mee en had altijd al gezegd dat hij er ooit zou willen wonen. Bovendien is de ligging ideaal: in een rustige omgeving, maar toch midden in een dorpskern. We hebben dan ook niet lang getwijfeld.”


“De woning werd gebouwd aan het eind van de jaren 50 en was nooit verbouwd”, gaat Wendy verder. “Ze was niet vervallen of zo, maar er was bijvoorbeeld geen centrale verwarming. Ook de lichtinval was absoluut niet ideaal. Een ingrijpende renovatie drong zich dan ook op. Die verbouwing hebben we toevertrouwd aan i.s.m. architecten uit Antwerpen, een bureau dat we via de decorateur van een vorige woning hadden leren kennen. We hebben hen de vrije hand gelaten, maar alles gebeurde wel in onderling overleg. We besloten het pand te strippen, maar de voorgevel intact te laten.”

“Het moest voor ons immers vooral een eigentijdse en functionele woning worden, maar we wilden ook een aantal authentieke elementen bewaren. Ook de vorm is nu anders: vroeger was het een L met binnenplaats, maar door de achterbouw af te breken en een nieuw stuk toe te voegen is het wat korter, maar tegelijk breder geworden. Er kwam ook een nieuw dak. De renovatie nam in totaal ongeveer 2,5 jaar in beslag.” ismarchitecten.be

Nog geen abonnee?

Ben je geïnspireerd geraakt door dit artikel en wil je graag een abonnement nemen? Dat kan hier!

Uit Feeling Wonen 9/2019. Tekst: Jan De Vos. foto’s: Kaatje Verschoren.