Begeerlijk beton

Gesloten als een fort of uitnodigend, ruw en ritmisch of warm en zacht… Beton, het enige materiaal dat voor deze woning werd gebruikt, heeft vele gezichten. Architect Inge Clauwers nam de uitdaging aan om ze allemaal tevoorschijn te toveren. 

Alles begon met de lang gekoesterde droom van een koppel: een cocon om in te schuilen. En met een belofte die Inge Clauwers en haar partner Harm Saanen hen lang geleden had gedaan: ze zou ooit een huis voor hen ontwerpen. In 2012 was het zover: het koppel kocht voor zichzelf en hun twee kinderen dit perceel in Lommel, de perfecte plek om hun droom waar te maken. Inge Clauwers is ook afkomstig uit deze streek, maar richtte haar architectenbureau op in Luik, samen met Corinne Simon. “Dit gezin heeft een heel druk leven”, vertelt ze. “Daarom verlangden ze zo naar een rustige woonplek. Het leek hen mooi om enkel met baksteen, hout en beton te werken… Maar als je écht rust wilt creëren, kun je je beter tot één enkel materiaal beperken, en dan leek beton ons het meest aangewezen. Al beseften we dat we daar als jong bureau een groot risico mee namen.”

Gezamenlijke krachttoer

Met beton bouwen vergt immers een heel minutieuze voorbereiding. Toen Inge Clauwers en haar partners aan dit project begonnen, waren ze verbaasd te constateren dat daar in België geen enkele officiële technische norm voor bestond (die zou pas in 2017 in voege gaan). Dus besloten ze zich van bij het begin goed te omringen en grondig te overleggen, zowel met de aannemer als met het WTCB (het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf, dat de bouwnormen in België vastlegt) en met de Febelcem (de Federatie van de Belgische cementnijverheid). “Op de eerste vergadering waren wij nog echte groentjes. We hadden zelfs niet genoeg stoelen voorzien”, lacht de architect. Maar iedereen had zin in dit avontuur.

Gelukkig maar, want met zijn uitkragende verdiepingvloer, zijn betonnen gevels van 7 meter, die in één stuk gegoten moesten worden en de ambitie om het huis energieneutraal te maken en zo uitgepuurd mogelijke vormen te geven, stond elke partner van dit project voor een bijzondere uitdaging. Daarom werd alles tot in de kleinste details voorbereid en berekend. Voor er een muur of plafond kon worden gegoten of geplaatst, moesten alle technische elementen immers al geïntegreerd zijn (schakelaars, elektrische kabels, ventilatie enz.). Inge maakte vooraf dan ook wel honderd technische tekeningen.

Lees de volledige reportage in Feeling Wonen, editie januari 2020 (nog 2 februari 2020 in de winkel!).

Tekst: Jean-Michel Leclercq. Foto’s en styling: Caroline Dethier.