Crazy&Crafty

In het 19de-eeuwse herenhuis van Jo en Esther kijk je je ogen uit. Achter elk meubel, kunstwerk en materiaal schuilt wel een verhaal. Om nog maar te zwijgen van de werkuren die de makers er met hart en ziel instoppen.

Nog meer leesplezier? Abonneer je nu tegen de beste voorwaarden!

Op een zonnige ochtend rijden we via de Smedenpoort het stadscentrum van Brugge in. Overblijfselen van de stadsmuren zitten verstopt onder groene heuvels, die nu een beschermd stadspark vormen. Vanuit hun woning en B&B Kind Of Oj kijken Jo Hoeven en Esther Noben uit op deze groene rand van de historische stad. Wanneer de dubbele houten deur van het 19de-eeuwse herenhuis openzwaait, komen we in de imposante hal die via openslaande deuren verbonden is met de open leefruimte beneden. “Dit is geen typisch woonhuis”, licht Jo toe. “Doordeweeks brengen we veel tijd door op de benedenverdieping, maar in het weekend verhuren we drie suites en wonen we zelf voornamelijk op de bovenste verdieping.” Jo laat zich niet makkelijk in een hokje plaatsen. Hij is een fervent designliefhebber, maar ook verzamelaar, interieurarchitect van opleiding, eigenaar van de B&B én oprichter en mede-eigenaar van Studio Loho, een designatelier dat zich specialiseert in producten met oog voor de natuur, zoals kalk- en leempleisters en wastafels en baden van keramiek. 

De setdresser 

Het verhaal begint in 2016 als hij besluit om het huis van zijn ouders over te kopen. “Het huis was te groot voor ons alleen. Bovendien moesten we een bron van inkomsten hebben om het te kunnen onderhouden. Daarom bouwden we het om tot B&B, met een sterke focus op design en kunst. Doordat ik het huis al kende, voelde ik de ruimtes goed aan.” Jo aarzelt en grijnst. “Mijn vriendin lacht altijd als ik zoiets zeg. Ze noemt me de ‘setdresser’, naar het gelijknamige liedje van de Nederlandse rapper Faberyayo (De Jeugd van Tegenwoordig) waarin hij het heeft over de ruimte ‘voelen’. Maar zo ging het eigenlijk wel. Ik was heel ontspannen en alles is organisch gegroeid. Aangezien mensen hier maar voor een korte tijd verblijven, was het praktische aspect niet de eerste bekommernis toen we dit concept uitwerkten. We proberen hier het normale te overtreffen.” Een goed voorbeeld hiervan is de slaapkamer met ‘zwevende’ badkuip op de open tussenverdieping. “Dat heeft niemand thuis en daarom is het zo verrassend. Een stapel Playboys uit de jaren 70 diende als inspiratiebron. Daar stonden, naast mooie vrouwen, vaak knotsgekke huizen in, met een vijver in de eetruimte, bijvoorbeeld. Toen ik op zoek ging naar een bad, kon ik er geen vinden dat aansloot bij de natuurlijke materialen en kleuren die we hier gebruiken. Ik kwam op het idee om samen met Karel Loontiens baden uit keramiek te maken.” Wastafels, natuurlijke pleisters, tafels en vele andere high-end producten volgden, die Jo en Karel nu onder de naam Studio Loho uitbrengen. 

Unicums only  

Zijn voorliefde voor ambachtelijke objecten en materialen is duidelijk zichtbaar in elke ruimte. “De Eamesen van deze wereld zijn hier bewust niet aanwezig. Niet omdat ik hun werk niet mooi vind, maar omdat ik voor ontwerpen met een iets hogere collectioneurswaarde ga. Zoals de ronde houten tafel, stoelen en banken  van Pierre Chapo. Hij leeft niet meer, maar de stukken die hij in zijn ambachtelijke ateliertje maakte, worden enorm gekoesterd. Een ander voorbeeld zijn de kasten van Klaus Florian Vogt, een Zwitserse architect en designer die voor De Sede een iconische, modulaire sofa ontwierp (de slangvormige ‘DS-600’, red.). Al zijn zijn minder bekende stuks ook heel tof. Dat we hier veel gasten ontvangen is een goed excuus, om speciale design- en kunstobjecten te verzamelen. Toen ik met dit project begon, wilde ik ook een kunstgalerie openen. Maar je hebt natuurlijk maar vierentwintig uur in een dag en het commercialiseren van de baden en andere producten onder Studio Loho neemt veel tijd in beslag, waardoor het plan van de kunstgalerie wat op de achtergrond is geraakt.” Dat maakt zijn verzameling niet minder indrukwekkend. Als je binnenkomt in de leefruimte met museale uitstraling – maar zonder de kilheid van een gemiddelde galerie – weet je zelfs niet waar je eerst naar moet kijken. 

Plan b 

Het huis is vanaf het begin een proeflab voor Jo’s eigen ontwerpen en materialen, die zich thuisvoelen in projecten van grote namen als Piet Boon en Nicemakers en een plek krijgen in interieurs over de hele wereld. “Aangezien dit project zo vanzelf ging voor mij, dacht ik: interieurarchitect spelen – of nog neerbuigender even ‘setdressen’ -, dat is allemaal zo moeilijk niet… Laat ik dat ook voor anderen doen. Maar toen merkte ik al snel dat er veel bij komt kijken als je voor iemand anders ontwerpt. Dan heb je dikwijls niet de ruimte om een project organisch te laten groeien. Het werd mij daarom al snel duidelijk dat ik iets anders wilde doen, namelijk objecten maken.” In de ruimte met de gigantische boomstamtafel staat een leren ottoman van zijn hand en een enorme plantenpot van kalkhennep, die toepasselijk bestempeld werd als ‘pot’ (wiet). Wat zijn ontwerpen gemeen hebben, is het artisanale maakproces en de link met de natuur. Er zitten heel wat producten en projecten in de pijplijn. Een voorbeeld dat tot de verbeelding spreekt: een keramische douchecel in de vorm van een Obelix-menhir. Bovendien is Jo een oude bezemfabriek in Brugge aan het verbouwen tot tweede gastenverblijf. Wordt vervolgd!”

kindofoj.com, studioloho.com 

Tekst: Jackie Oomen. Foto’s: Kaatje Verschoren.