Een huis in het groen

Als er één ding is dat hoog op het prioriteitenlijstje van veel mensen staat, is het een tuin of terras – dat heeft het afgelopen jaar ons wel geleerd. Deze bewoners verbouwden een oude chalet tot een schitterende gezinswoning met de natuur in de hoofdrol.

Je zou het niet zeggen, maar ooit stond hier enkel een oude houten chalet. Die staat er eigenlijk nog steeds, alleen heeft hij een grondige transformatie ondergaan. De chalet werd namelijk gerenoveerd en vervolgens uitgebreid met verschillende modules, die allemaal een hedendaagse copycat van het oorspronkelijke volume zijn. Deze realisatie is het werk van partners en vennoten Robin en Lorenzo van Basil Architecture, dat staat voor Buitengewone Architectuur, Scenografie, Interieur & Landschappen. Toen de twee besloten om samen gaan te werken en te leven, kozen ze, respectievelijk vanuit Brugge en Deinze, Aalter als plaats voor hun nieuwe bureau. En zochten ze meteen ook een nieuwe woning voor zichzelf en de twee kinderen van Robin, Fien (14) en Tuur (13), die om de week bij hen verblijven.

En toen vielen ze op dit perceel van 1700 m2 in een woonpark vlakbij het centrum van de gemeente. De houten chalet stond op een prachtige plek, midden in het groen. Robin: “Ons eerste plan was om de chalet af te breken, maar omdat we meteen een woonplek nodig hadden, trokken we er ‘voorlopig’ in. Uiteindelijk hebben we hier een jaar gewoond, en eigenlijk was dat heel aangenaam. En na een vakantie in Zweden, waar dit soort architectuur bon ton is, besloten we ons houten huisje toch maar te laten staan.” Meer nog: het architectenduo omarmde de chalet. Ook letterlijk, door er nieuwe modules omheen te bouwen.

Ze behielden het volume van de chalet, en deden dan een copy paste door drie soortgelijke volumes toe te voegen. Eén aan de rechterkant, waar de badkamer in werd ondergebracht, en twee naar de straatkant toe, voor de leefruimte en de inkom. Zo veranderde een aftandse chalet in een moderne, ruime woning. Dat de tuin eromheen ook al oud was, zo’n twintig jaar, had dan weer niets dan voordelen: hij was al helemaal volgroeid, had overal groene borders en geen inkijk, iets wat Robin en Lorenzo maximaal hebben uitgebuit: “Zowel in de leefruimte als in de badkamer hebben we gevelgrote ramen voorzien om onze tuin en de natuur maximaal naar binnen te halen en ermee in dialoog te gaan.”

Ook door overal dezelfde materialen te gebruiken,  zijn binnen en buiten volledig op elkaar afgestemd. Zodra je door de poort aan de straatkant rijdt, zie je een gesloten gevel van geanodiseerde aluminium platen met gouden tint, een kleur die  ook werd toegepast bij het binnen- en buitenschrijnwerk van de ramen. Diezelfde gouden accenten komen ook terug in de kastenwand van de keuken en in het kraanwerk in huis.

Tekst: Karin De Ridder. Foto’s: Liesbet Goetschalckx.

Lees het hele artikel in Feeling Wonen 10/2020, nog t.e.m. 8/2/2021 in de winkel.

Abonneren? Geniet nu van onze eindejaarsactie!