Form follows fun

Een interieur dat af is? Dat kan niet, volgens stylist en designcurator Berry Dijkstra. Thuis blijft hij altijd schuiven en stapelen met meubels. Want wie zegt dat een bank op zijn poten moet staan?

Deze exclusieve binnenkijker krijg je van ons cadeau. Meer interieurs zien? Het oktobernummer ligt t.e.m. 12/10/2020 in de winkel.

Minimaal één keer per maand gooit Berry Dijkstra de hele boel in huis om. “Dat gaat heel intuïtief, er zit geen druk achter. Ik heb daarbij maling aan regels; denk niet na over wat hoort of bij elkaar past. Door een kast op zijn kant te zetten haal ik een meubel uit zijn context en breng ik het terug naar een vorm. Zo creëer ik composities van meubels door ze te stapelen. ‘Stacking’ noem ik dat. Alle meubels die ik heb kan ik in mijn eentje verplaatsen. Kwestie van kleedje eronder en schuiven maar.”

Op de tweede en derde verdieping van zijn Rotterdamse belle-époquehuis met 3,14 meter hoge plafonds is daar alle ruimte voor. Zijn huisgenoten hebben geen bezwaar tegen zijn veranderdrang. “De kat laveert overal netjes tussendoor en mijn vriend kijkt er niet meer van op als hij bij thuiskomst niet op de bank kan zitten omdat die op zijn kant staat.”

Het idee om meubels te stapelen komt niet zomaar uit de lucht vallen. “Ik heb een achtergrond in grafisch ontwerp, waarbij ik altijd al op zoek was naar de perfecte compositie, maar dan in het klein, op papier. Later sloeg dat over op accessoires en meubels, terwijl ik toch met een grafisch oog blijf kijken: naar vorm, materiaal, lijnen, kleur en rasters. Ik zet niet zomaar spullen bij elkaar, het is heavily curated.”

Wie de zonovergoten bovenwoning binnenloopt, waant zich eerder in een galerie dan een woonhuis, omringd met design van voornamelijk Hollandse bodem. “Het liefst koop ik rechtstreeks van de ontwerper, dan weet je precies waar je meubel vandaan komt. Er komt zo veel research kijken bij een ontwerpproces, van de zoektocht naar een nieuwe vorm tot het materiaal-experiment. Designers bieden ons een nieuwe visie; daar mag best meer aandacht voor zijn.

Ik ben tegen fast furniture, waarbij klakkeloos gekopieerd wordt. Een meubel komt niet zomaar uit de lucht vallen: er is over nagedacht en eindeloos aan ontwikkeld. Daarom vind ik het belangrijk om ontwerpers te steunen door hun werk te kopen, te promoten en te laten zien. Ik doe nog eerder een aankoop uit liefde voor een item, dan dat ik het nodig heb.”

Ontdek de hele reportage in ons oktobernummer, te koop vanaf 14 september!

Tekst: Joline van den Oever. Foto’s: Kaatje Verschoren. Productie: Rob Jansen.