Futureproof wonen volgens de interieurarchitect

Hoe kleiner de ruimte, hoe groter de uitdaging, vertelt Nanne Schuiveling. De interieurarchitecte bleef zolang puzzelen tot alle stukjes én de verlangens van de opdrachtgever op hun plek vielen in dit gezinsappartement. Zes vragen over hoe en waarom deze woning klaar is voor het nieuwe jaar…

Nog meer futureproof interieurs? Abonneer je nu!

Wat was het uitgangspunt voor deze woning?

“De opdrachtgevers kenden mijn werk van de beurs en een artikel in een woonblad. Ze herkenden zich in mijn aanpak. Samen hebben we intensief gezocht naar een ideale indeling voor hun casco appartement. Naar de bouwstenen die passen bij een wisselende gezinssamenstelling en die het huis geschikt maken voor de langere termijn. Kinderen vliegen na verloop van tijd uit en komen alleen nog maar logeren. Dan moet je flexibel met de ruimte omspringen.”

Waren er nog andere uitdagingen?

“Het gaat om de begane grond van een drie verdiepingen hoog gebouw. In verband met de hoogte van het appartement is gekozen voor wandbekleding met akoestische werking. En natuurlijk hou je in deze tijd rekening met het milieu en de klimaateisen. Soms koos ik voor recyclagemateriaal. Zo is de bedachterwand van gerecycleerd leer.”

Het huis is opgeleverd in coronatijd. 

“Het verlangen naar het huis als een veilige haven, waar je altijd op terug kunt vallen, was al eerder ingezet, maar is tijdens de lockdown alleen maar versterkt. Datzelfde geldt voor thuiswerken: de acceptatie is enorm toegenomen. Ook deze opdrachtgevers werken vaak vanuit huis. De combinatie van functies, van home office én plek waar je leeft, eet, ontspant en vrienden ontvangt, moet in balans zijn.”

Hoe zorg je daarvoor?

“In de eerste plaats natuurlijk door goed te luisteren naar je opdrachtgevers. Mijn kracht ligt er vooral in dat ik ruimtes op een ingenieuze manier in elkaar laat overvloeien en tegelijkertijd rust bewaar. Regelmatig hoor ik van opdrachtgevers dat ze gecharmeerd zijn van de kleuren in mijn ontwerpen. Op basis van hun voorkeur komt er een passend plan. Hier hebben we vooral gekozen voor bruin, groen en ‘brass’. Er is nog iets wat dit project interessant maakt: het grote aantal deuren. Bij binnenkomst zie je er zeven in een relatief kleine ruimte. Het bijzondere behang trekt de aandacht, maar zorgt ook voor rust en evenwicht. We hebben een mooi evenwicht gevonden tussen camoufleren en benadrukken.”

Nog een tip van de sluier? Wat maakt deze woning ‘2023’?  

“Elke millimeter in deze woning wordt goed benut. Hoe kleiner de ruimte, hoe groter de architectonische uitdaging. Niet alles kan als het aantal vierkante meters beperkt is, maar wél veel. Dan is het de uitdaging om zolang te blijven puzzelen tot alle stukjes én de verlangens van de opdrachtgever op hun plek vallen. Ik denk dat we de komende jaren veel met verschuifbare wanden gaan werken om ruimtes flexibel in te richten en in te delen in bijvoorbeeld samengestelde gezinnen of woongroepen. Deze tijd vraagt daarom.” schuiveling.nl –  @schuiveling

Tekst: Jack Meijers Foto’s: Jansje Klazinga