Huis van Wauw

Davy en Anouk zijn zo verslingerd aan aparte designobjecten dat ze er een winkel in begonnen. Sinds kort stellen ze al dat moois echter ook tentoon in hun eigen woning.

Zo’n vijf jaar geleden gingen Davy Depaepe en zijn vriendin Anouk Baert in het centrum van Kortrijk van start met Wauw, een winkel waarvan de naam voor zich spreekt. Bij de objecten die ze er aan de man brengen – van vintage meubilair, verlichting en accessoires tot oude Louis Vuitton-koffers, exclusieve Hermès-handtassen, kunstvoorwerpen en zelfs opgezette dieren – kun je immers bij wijze van spreken niet anders dan een bewonderende zucht slaken.

“Dat is net de bedoeling”, aldus Davy. “Let wel, we zijn geen vintagewinkel in de strikte betekenis van het woord. Alles wat we te koop aanbieden, heeft al een leven achter de rug en stamt vaak uit de gouden jaren 50 en 60, maar het is ons zeker niet alleen om werk van grote designers te doen. Het zijn stuk voor stuk meubels en accessoires waarvan wij zelf een wauw-gevoel krijgen. We tikken ze op de kop in binnen- en buitenland. Ook ons cliënteel is vrij internationaal getint. Het aanbod varieert constant.”

Toen Davy en Anouk het plan opvatten om hun koopwaar voortaan niet alleen in de winkel, maar ook in een echte woning uit te stallen, lieten ze al snel hun oog vallen op een prachtige villa uit 1951, die een industrieel in een Kortrijkse randgemeente liet bouwen en die Davy en Anouk ondertussen hebben omgedoopt tot Huis van Wauw. “De ligging is ideaal”, vertelt Davy. “In een groene omgeving en vlak bij de snelweg. De stijl is veeleer klassiek Frans, maar dat blijkt wonderwel bij onze producten te passen.

Het huis verkeerde in behoorlijk goede staat en was, in tegenstelling tot veel huizen uit die tijd, nooit ingrijpend verbouwd. Het was alleen een beetje gedemodeerd. Wel hebben we aan de achterkant een annex verwijderd en één van de garages omgebouwd tot zwembad. Aan de binnenkant waren er geen structurele werken nodig en hebben we zoveel mogelijk elementen bewaard. We hebben nieuwe sierlijsten aangebracht, de parketvloeren gerestaureerd en de muren geverfd in een tint waar de meubels en objecten optimaal op uitkomen.” wauw.be

Nog geen abonnee?

Ben je geïnspireerd geraakt door dit artikel en wil je graag een abonnement nemen? Dat kan hier!

Tekst: Jan De Vos. Foto’s: Kaatje Verschoren. Reportage uit Feeling Wonen 8/2019.