Interieur: wit met een vleugje kleur

Deze villa lijkt een schoolvoorbeeld van doorgedreven minimalisme: simpele strakke lijnen, rechttoe rechtaan meubilair, een overwegend wit palet en hier en daar een zwart accent. Toch kon bewoonster Géraldine, die haar huis zelf ontwierp, het niet laten om af en toe even uit de band te springen, met een glijdende verdieping en wolken van kleur. 

Het was het allerlaatste stukje bouwgrond tegenover een natuurzone aan de rand van de hoofdstad. Een buitenkans voor Géraldine (hieronder afgebeeld) en haar man, die op zoek waren naar een rustig plekje om zich met hun gezin te vestigen. Aanvankelijk waren ze van plan om het huis waar ze toen woonden, te renoveren, maar uiteindelijk vielen ze voor de charme van dit perceel op een hellend terrein vlakbij het Zoniënwoud. “Een huis ontwerpen was een heel nieuwe uitdaging”, aldus Géraldine, die een eigen interieurarchitectenbureau runt. “Maar onze vriend, architect Martin d’Alayer, heeft me uitstekend begeleid en ik ben trots op het resultaat: een eigentijdse woning met een plat dak en heel veel glas, die dankzij haar beperkte volume en hoogte zich perfect in de omgeving integreert. Van de twee balkvormige volumes op elkaar lijkt het bovenste een stukje doorgegleden naar één hoek, waardoor het geheel luchtiger oogt. Onder dat ‘doorgegleden’ stuk bevindt zich een carport en op de eerste verdieping creëerde dat doorglijden een mooi terras aan de master bedroom, waarvan de vegetale balustrade inmiddels al genoeg gegroeid is om indiscrete blikken buiten te houden. 

Geworteld

Het perceel van acht are vertoonde een hoogteverschil van meer dan 3 meter tussen de voor- en achterkant, en dat was best een uitdaging. “Het bemoeilijkte de zaak behoorlijk, maar inspireerde ook tot deze bouwvorm, die zich zo natuurlijk mogelijk in de omgeving integreert”, vertelt Géraldine. “Het pand heeft iets van een kubus die uit de grond komt, in tweeën is gezaagd en waarvan het bovenste deel een stukje is weggegleden”, legt ze uit. Met de grond die vooraan werd afgegraven om het perceel te nivelleren, werd de achterkant opgehoogd. De gelijkvloerse verdieping wortelt zicht letterlijk in de helling en op die plaatsen zijn de technische ruimtes en de garage ondergebracht. Dankzij die ‘her-aanleg’ hebben zowel de leefruimtes op de begane grond als de nachtzone op de eerste verdieping een rechtstreekse toegang tot buiten. Helemaal achteraan, op het opgehoogde deel van de tuin, werd er een tuintje aangelegd voor de kinderen, waar ze vanuit hun slaapkamers op de gelijkvloerse verdieping in kunnen. 

Vleugje gekte

Het interieur mag dan al even minimalistisch zijn opgevat als de buitenkant van het huis, aan gezellige warmte en leven heeft het geen gebrek. “Heel dit project werd tot in de kleinste details uitgewerkt”, vertelt de vrouw des huizes. “Er werd niets aan het toeval overgelaten.Maar ik wilde er toch ook de nodige luchtigheid en een vleugje gekte aan toevoegen voor wat leven in de brouwerij.” Zo werden de uitgepuurde architectuur en het sobere geïntegreerde meubilair aangevuld met houten kasten en zitmeubelen, kleurrijke accessoires en authentieke kunstwerken. Een collectie vazen van opalineglas dialogeert met stukken aardewerk van de hand van Géraldine, die een passie voor keramiek heeft. In de keuken contrasteert het barokke van het marmer mooi met de gladde betonvloer en de vlakke inbouwmeubels zonder klink. Achter een lang centraal meubel, dat ook als tussenwand fungeert, gaat de trap van Corian schuil, die een elegante adempauze vormt tussen de betonvloeren, die zowel de gelijkvloerse als de bovenverdieping een loftachtige look geven.  

Lichtspel

De glazen voor- en achtergevel van 11 meter lang, die binnen en buiten op natuurlijke wijze met elkaar verbinden, laten het daglicht doordringen tot in het hart van de woning. Als contrast met het alomtegenwoordige wit echoën zwarte toetsen de donkere raamlijsten. De doorschijnende linnen gordijnen filteren de stralen van de zon en geven de woonkamer een intieme sfeer. Maar ook de kunstmatige verlichting is een belangrijke sfeermaker in huis. In het plafond zitten ledstroken en spots geïntegreerd, die ‘s avonds voor verrassende effecten zorgen. En de losse lampen dragen met hun mooie lijngeving en natuurlijke  materialen in zwart en wit bij tot een gezellige sfeer. Minimalisme op zijn warmst.

Nog geen abonnee?

Ben je geïnspireerd geraakt door dit artikel en wil je graag een abonnement nemen? Dat kan hier!

Uit Feeling Wonen 8/2019. Tekst: Marie Delooz. Foto’s: Caroline Dethier.