Kalme thuishaven

Voor de architecten was dit appartement zeshoog een ruimte waar ze vrij konden experimenteren met materialen, voor de bewoner de uitgelezen plek die hij kon transformeren tot een kalme thuishaven met meubels die er echt toe doen. En met een schitterend uitzicht op de Sint-Romboutstoren…

Hij heeft zijn bed zo gedraaid dat hij de Sint-Romboutstoren ’s avonds voor het slapengaan en ’s ochtends bij het wakker worden door de linnen gordijnen kan zien. “Het blijft gewoon fijn om ernaar te kijken”, vertelt de geboren en getogen Mechelaar Boud Verborgt, “want dan weet je dat je thuis bent.” Ook architecten Azul Klix en Nicolas Borgerhoff, samen Midnight Green, waren helemaal weg van het uitzicht. Het 92 m2 grote appartement uit de jaren 60 was aanvankelijk eigendom van Nicolas’ familie. Toen het vrijkwam, besloot het jonge duo, partners in werk en leven, om het een volledige facelift te geven voor het op de vastgoedmarkt aan te bieden.

Dubbele uitdaging

Voor het koppel betekende het een dubbele uitdaging: ze tekenden niet alleen de plannen, maar namen ook de uitvoering voor hun rekening. “Op de elektriciteit en loodgieterij na, hebben we alles zelf gedaan. Die hands on aanpak past in onze manier van denken. Voor ons is het proces zelf belangrijker dan het resultaat. We hebben gezocht naar materialen waarmee we makkelijk zelf aan de slag zouden kunnen en graag mee wilden experimenteren, zoals polycarbonaat. En omdat we alles zelf deden, hadden we veel om over na te denken: hoe je een muur afbreekt, welk licht we zouden gebruiken, hoe we de materialen naar boven zouden krijgen…”

Enthousiast

Azul en Nicolas drukten hun stempel op het appartement tot in de kleinste details, van de multiplex deuren met zichtbare kern van groen mdf tot de gekleurde stopcontacten en schakelaars. Dat ontging ook Boud niet, die interieurwinkel Eleven in Mechelen uitbaat. “Ik besef dat niet iedereen zo enthousiast kan zijn over details, maar voor mij zijn het net zulke dingen die van de ruimte iets bijzonders maken.” Het licht, het uitzicht en de aanpak van het architectenduo deden hem niet lang twijfelen om hier een thuisbasis te maken voor hem en zijn twee dochters. De kalmte die het appartement uitstraalt, is voor hem essentieel. “Ik heb een redelijk hectische job, dus als ik thuiskom, wil ik rust.”

Gebroken wit

Boud begon met alle muren te schilderen in gebroken wit, want “spierwit is te klinisch en lijkt vaak geel als er licht op schijnt”. De inrichting gebeurde stap voor stap. “Een fout die veel mensen maken, is dat ze alle meubels tegelijkertijd kopen. Neem je tijd om uit te testen wat werkt en wat niet.” Elk meubel en accessoire werd dan ook zorgvuldig tegen het licht gehouden voordat het een plaats kreeg in Bouds nieuwe thuishaven. “Ik wilde zo veel mogelijk lage elementen in de leefruimte, zodat het licht niet geblokkeerd wordt. De meubels mochten ook niet oversized zijn, want die zouden de ruimte te klein maken.” Twee opnieuw overtrokken vintage fauteuils van Artifort uit zijn ouderlijk huis vormden het vertrekpunt voor de inrichting. “Hier ben ik letterlijk in grootgebracht. Ik wilde ze graag hebben, omdat ze me aan mijn overleden moeder doen denken”, vertelt Boud. Een mooiere plek dan hier, aan het raam, met uitzicht op de vaart en het park, kunnen ze niet hebben… midnight.green – elevenmechelen.be

Tekst: Emmy Toonen – Foto’s: Kaatje Verschoren

Ontdek onze andere zeninterieurs in editie 2, te koop t.e.m. 14 juni!

Zin in een abonnement? Klik hier voor de beste voordelen!