Kusthuis in Oostduinkerke

Bijna een halve eeuw nadat hij er als kind op vakantie kwam, geniet Koen nu samen met zijn vrouw van de rust en het schitterende uitzicht op zee in het ouderlijke appartement in Oostduinkerke. Het bescheiden verblijf is ondertussen een heuse zomerresidentie geworden, maar de nostalgische sfeer bleef intact.

Van de Belgische kustgemeentes valt de laatste jaren vooral Oostduinkerke bij huizenjagers erg in de smaak. Geen wonder, want dit badstadje kan een aantal aantrekkelijke troeven voorleggen: het is kleinschalig en gezinsvriendelijk en beschikt over een breed strand en een echte duinengordel. Het is er ook opvallend rustig. “Dat was vroeger ook al zo”, herinnert Koen zich in zijn appartement op de vijfde verdieping. “Mijn vader kocht dit verblijf in 1973 van de eerste eigenaar. Daarna kwam ik hier elk jaar met mijn ouders en vijf broers en zussen.”

“Met z’n groot gezin was dat niet evident, maar ik denk toch met veel plezier aan die tijd terug. Ook nu brengen Karla en ik hier al onze vakanties door. In de winter trekken we naar de sneeuw, maar verder zweren we bij Oostduinkerke. Uitgaan of winkelen kun je hier amper, maar dat hoeft voor ons ook niet. Wij komen hier vooral om tijd te maken voor onszelf en elkaar, al dan niet in het gezelschap van onze kinderen, familie of vrienden.”

Met 100 m2 is het appartement van Koen en Karla behoorlijk ruim, maar dat was ooit anders. “Begin jaren 70 bestond het uit twee samengevoegde studio’s aan de kant van het strand”, herinnert Koen zich. “Mijn vader lonkte altijd naar de studio aan de straatkant, maar die kwam nooit te koop. Vier jaar geleden zag ik echter ineens een bordje hangen en kwam ik na rijp beraad met mijn vader overeen dat hij het appartement aan ons zou overdragen en wij de bijkomende studio zouden kopen en het geheel vervolgens laten verbouwen.”

Voor die ingrijpende renovatie deden ze een beroep op Charlotte Gryspeerdt van DMOA Architecten, het Leuvense bureau dat zich eerder ook al over hun woning in Dilbeek ontfermd had. Charlotte werkte een plan uit, waarbij de drie originele studio’s tot één appartement versmolten. Daarvoor moest echter wel alles volledig worden gestript en alle binnenmuren en zelfs de vloeren uitgebroken. In 2018 beleefden Koen en Karla hun eerste zomer in het gerenoveerde appartement. Ze brachten er ook de feestdagen door. Het plan van Charlotte Gryspeerdt blijkt uitstekend te werken. In het deel met uitzicht op het strand bevinden zich nu de keuken met eethoek en de leefruimte, in de voormalige studio aan de straatkant de master bedroom met en suite badkamer.

De gang die de beide delen met elkaar verbindt, is rijkelijk voorzien van wandkasten, maar herbergt ook twee extra slaapkamers – respectievelijk voor één en drie gasten – en een doucheruimte. “Eén van de mooiste aspecten van dit appartement is dat je de hele dag door met de zon mee kunt leven”, aldus Karla. “’s Ochtends word je wakker aan de oostkant, ’s avonds zie je vanuit de zithoek de zon ondergaan in de zee. Er wordt in deze woning trouwens sowieso veel met licht en donker gespeeld. Zo zijn de muren in de zithoek grijs, terwijl in de keuken wit de boventoon voert.” dmoa.be

Nog geen abonnee?

Ben je geïnspireerd geraakt door dit artikel en wil je graag een abonnement nemen? Dat kan hier!

Tekst Jan De Vos. Foto’s en styling  Kaatje Verschoren. Bron: Feeling Wonen 5/2019.