Minutieus uitgekiend: thuis bij ontwerper Bram Kerkhofs
Op een boogscheut van het centrum van Leuven betrekt ontwerper Bram Kerkhofs met zijn gezin een rijwoning die baadt in het licht. Prototypes van zijn eigen creaties delen er de ruimte met inspirerende stukken van zijn designhelden.

Toen Bram Kerkhofs en zijn vrouw Lore deze woning vijftien jaar geleden kochten, had die net jaren dienst gedaan als studentenkot. Ze was opgedeeld in kleine kamertjes en helemaal uitgeleefd en het rook er muf. Toen ze er met hun peuter van bijna twee en hun pasgeborene een week woonden, kwam er geen water meer uit de kraan. Het werd het begin van een grondige renovatie. “In eerste instantie hebben we het bestaande huis stap voor stap aangepakt. Toen we op zoek waren naar een meubel voor de badkamer, vonden we niets naar onze zin. Daarom ben ik zelf, samen met een vakman uit Hasselt, aan de slag gegaan met lichtblauw polyester. Ik hecht er veel belang aan om een materiaal en techniek zelf eerst goed onder de knie te hebben, zodat ik er meer voeling mee krijg en de grenzen ervan kan uitdagen”, vertelt Bram Kerkhofs.

Achterbouw
Een paar jaar later stond de uitbreiding van de achterbouw op het programma. Daarvoor nam het koppel een architect onder de arm, die twee huizen verderop woont. “Doordat zijn huis vergelijkbaar is met dat van ons, had hij meteen een heel duidelijke visie. De donkere uitbouw met de keuken was vroeger twee meter diep, nu zijn dat er zes. Om het ruimtegevoel en de verticaliteit van het interieur te versterken hebben we de vloer 45 centimeter laten zakken. Doordat de zeer dunne profielen van de aluminium ramen frontaal amper opvallen, lijkt het raam één groot groen schilderij. Tegelijk kan het licht daardoor tot diep in de woning doordringen. Aan de rechterkant komt het raam tot tegen de muur, aan de linkerkant is er tussen het keukenblok en een muurtje plaats voorzien voor een gordijn”, vertelt Bram. “Zo zit het huis vol slimme lijnen en blokken. Een ander voorbeeld is de muur tussen de leefruimte vooraan en de middelste ruimte. De meeste mensen zouden die zo veemogelijk openmaken, terwijl onze architect bewust voor een uitsnijding koos. Een verrassende compositie, die integraal deel uitmaakt van het ontwerp. Dat principe pas ik sindsdien zelf ook toe in mijn werk”, vertelt Bram. “Wat ontwerpmatig of constructief niet weg te werken valt, zal ik net accentueren, zonder daarbij het evenwicht van het geheel uit het oog te verliezen.”

Constructies en systemen
Verspreid over het hele huis hebben eigen ontwerpen van Bram een plekje gekregen naast creaties van ontwerpers die hij bewondert. “Ik vind het belangrijk om me te omringen met tastbare zaken en er letterlijk mee te leven. Zo bouw ik een inspirerend referentiekader op, dat de basis vormt voor nieuwe ontwerpen en zorgt voor harmonie tussen mijn ontwerpen onderling”, vertelt Bram. “Ook in het atelier liggen mijn tafels vol spullen met interessante materialen en vormen, die samen deel uitmaken van een rijpend onderzoek. Als ik die ‘rommel’ zou opruimen, zou daarmee ook het hele proces verdwijnen. Een ontwerp moet immers kunnen rijpen en dat vraagt tijd. Om diezelfde reden omring ik me graag met sterke ontwerpen van anderen. Toen ik vanaf het derde middelbaar op de kunsthumaniora in Aarschot zat, ging er een wereld voor me open. Niet alleen door de warme, persoonlijke omgeving, maar ook door de tekentafels van de Nederlandse ontwerper Friso Kramer waar we op werkten. De scharnieren van die tafels legden de basis voor mijn focus op constructies en systemen. Vanaf toen ben ik me ook gaan verdiepen in Kramers werk en in schoolmeubilair uit de jaren 50 en 60 in het algemeen. Zonder Kramer en Wim Rietveld zou ik niet doen wat ik nu doe. Hun liefde voor details, constructies en systemen boeit me mateloos. In die zin sluit mijn werk ook meer aan bij industrieel design dan bij de momenteel erg populaire designart.”


Wie is Bram Kerkhofs?

Na een opleiding tot leraar plastische opvoeding en een aantal jaren in het onderwijs voelde Bram Kerkhofs (°1977, Leuven) het kriebelen om de draad van zijn opleiding edelsmeedkunst aan de Hogeschool PXL in Hasselt, die hij ooit vroegtijdig had afgebroken, opnieuw op te nemen. Hoewel hij cum laude afstudeerde en het vak edelsmeden nog steeds een warm hart toedraagt, was het bijna onmogelijk om er een solide businessmodel rond op te bouwen. Aangezien hij altijd al een fascinatie had voor design, was de switch naar productontwerp vrij snel gemaakt. Door de expertise en de steun van een bevriend ondernemer kon hij in 2012 zijn eigen studio opstarten. Zijn liefde voor verbindingen, constructies, materialen en oog voor detail is een restant van zijn opleiding tot edelsmid. De onderwijsmicrobe heeft hem nooit losgelaten. Zo geeft hij al een tijdje les aan Luca School of Arts in Gent en Brussel en krijgt hij regelmatig stagiairs over de vloer. Daarnaast geeft hij sporadisch workshops in binnen- en buitenland. Recent nog trok hij voor een project naar Tripoli (Libanon) om er samen met een groep jongeren uit twee conflicterende wijken een nieuw constructiesysteem te ontwikkelen. bram-kerkhofs.be
Meer inspiratie
3 trends voor 2021
Interview: rust in huis
Breng kleur in je slaapkamer
Abonneren?
Geniet nu 1 jaar of 2 jaar van eigentijdse interieur inspiratie. Kies hier je abonnement en bespaar!
Bron Feeling Wonen 04 2020 Tekst Elien Haentjens Foto’s Kaatje Verschoren