Ode aan de durf

Kleurgebruik is geen rocket science, maar een kwestie van doen, vindt interieurontwerper Jeroen. “Mensen zijn te voorzichtig met kleur. Je moet gewoon alles lekker door elkaar gooien!” Als basis koos hij voor een wit canvas.

Zin in een abonnement? Klik hier!

“Dit huis dateert uit de vijftiende eeuw, en werd ooit gebouwd als paardenstal. Maar het was – op wat kleine uitzonderingen na – nog in behoorlijk goede staat. Van de buren hoorde ik laatst dat ik in dertig jaar de achtste bewoner ben”, vertelt Jeroen terwijl hij zijn huis in de Deventerse binnenstad laat zien. “Al die bewoners hebben het huis nooit grootschalig aangepakt, maar hoogstens een nieuwe laminaatvloer gelegd. Daarom heb ik alles leeggehaald en ben ik helemaal opnieuw begonnen.” Jeroen werkt als stylist, inkoper, verkoper en interieurontwerper bij een toonaangevende interieurwinkel en weet dus waarover hij het heeft. Een vastomlijnd beeld had hij echter niet voor ogen, maar wat de indeling betreft wist hij al hoe het moest worden vanaf het moment dat hij het pand voor het eerst binnenstapte. “Begin 2019 was het huis van mij. Ik heb er toen eerst een nieuwjaarsborrel gegeven en de volgende dag ben ik met vrienden begonnen aan het strippen van het interieur. De badkamer zat bijvoorbeeld op de eerste verdieping. Die moest daar weg. Niet alleen omdat hij lekte, ook omdat ik de badkamer naast de slaapkamer wilde. De zolder bestond uit een overloop, twee kleine slaapkamers en een vliering waar je met een ladder op moest. Dat hebben we er allemaal uitgegooid. Het idee was: beneden koken en eten, op de eerste etage zitten en relaxen en op zolder baden en slapen.”

Insta-hit
Twee maanden later (en inmiddels een hit op social
media dankzij regelmatige posts van de verbouwing) was het project afgerond: nieuwe indeling, nieuwe keuken, nieuwe badkamer, gietvloeren op de begane grond en de eerste etage en alles fris bepleisterd en geschilderd. Een huzarenstuk. “Alles is heel vlot verlopen, ja. Daarbij hou ik ervan om dingen gewoon tijdens het proces te bedenken. Als je ergens te lang over na gaat denken, wordt het te geforceerd, te bedacht.” Dezelfde werkwijze hanteert Jeroen bij het gebruik van kleur. “Die gele Eames-stoelen heb ik gekregen van mijn werkgever, die ze uit een container had gevist. Maar ik ben bewust niet op dat geel doorgegaan in de rest van het interieur, want anders zou het allemaal zo voorspelbaar worden, en dat wilde ik niet. In de winkel waar ik werk, hoor ik mensen wel eens zeggen: “Mooi, die oranje stoel, maar ik heb verder nergens oranje in huis. Dan antwoord ik: ‘Dan heb je dit oranje stoeltje tenminste al!’ ”

Jeroen houdt nochtans wél van een rustige basis. “Daarom heb ik de muren, plafonds en het houtwerk wit gemaakt, waardoor de kleur van de trap, olijfgroen, goed tot zijn recht komt. Net zoals de kleuren van de meubels en accessoires. Wat voor kleur die hebben, maakt me niet zoveel uit, zolang ik ze maar mooi vind. Ik merk vaak dat mensen zoveel verschillende kleuren wel mooi vinden, maar het zelf niet aandurven. Terwijl het juist leuk is. De kleurencombinaties, materialen en patronen die je kiest, maken je huis uniek. Bovendien geeft kleur dynamiek, het maakt van je interieur een eigenzinnig geheel.”

Zoek de tegenstrijdigheid
Het interieur is een combinatie van designklassiekers en hedendaagse ontwerpen. De eettafel is een echte ‘schuurvondst’, zoals dat in de klassieke-autohandel heet. “Ik zag hem in de schuur van een klant staan, helemaal onder het stof, een tafel van Martin Visser uit 1960. Ik mocht hem voor een leuk prijsje overnemen. Het houten blad heb ik vervangen door een nieuw formica blad, via Spectrum. Ik heb het niet zo op hout, dat is me te warm, te cosy.” Hoezeer Jeroen ook houdt van kleur, zijn lampen zijn meestal zwart. “Ik vind zwarte lampen gewoon mooi. Het is moeilijk uit te leggen waarom. Misschien omdat zwart het tegenovergestelde is van het licht dat eruit komt?”

De lichtgrijze sofa op pootjes die Jeroen meenam uit zijn vorige huis, bleek niet te werken in het nieuwe interieur. “Het was te saai, er gebeurde niks. Er mag wat mij betreft altijd wel wat tegenstrijdigheid in. De vrij lompe, blauwe sofa van Hay die ik nu heb, is lekker aanwezig. Dat geeft de ruimte de spanning die ze nodig had.” Jeroen vindt alles even geslaagd. “Van een gedateerd, klein aanvoelend huisje een fris, eigentijds en ruim geheel maken, dat was uitdagend om te doen. En ik zou het zo weer doen.”

Tekst: Erik Paul Jager. Foto’s: Jansje Klazinga. Productie: Rob Jansen.

Bron: Feeling Wonen 1/2021