Open blik

Een strakke betonnen bunker met een lichte, uitnodigende en zelfs speelse uitstraling? Dat líjkt te veel gevraagd, maar Ruth en Leen kregen hem toch. Kijk binnen!

De eerste keer dat Ruth en Leen in contact kwamen met het werk van Frederik De Smet van Icoon.be architecten, was tijdens een openhuizenweekend. Ook zijn betonnen woning aan de vaart van Schoten maakte indruk op hen. Ze wisten dus precies met wie ze in zee wilden toen ze besloten hun loft in de stad te ruilen voor een nieuwbouw in het landelijke Waasmunster. “De samenwerking verliep prima”, vertelt Ruth. “We zaten meteen op dezelfde golflengte en waren er al snel uit dat we voor een betonnen structuur met veel glas zouden gaan, met binnen grote open ruimtes, houtaccenten en strakke zwarte lijnen”.

Het perceel hadden ze min of meer toevallig gevonden: het lag wat verloren langs een smal dreefje dat je zo voorbij rijdt als je de buurt niet kent. Leen: “Het was een hele krachttoer om al die grote prefab betonelementen via dat smalle wegje op ons stuk grond te krijgen. Maar ondanks alle moeilijkheden – we hebben halfweg ook nog een nieuwe hoofdaannemer moeten zoeken omdat de vorige failliet was – konden we nog geen jaar na het begin van de werken, in ons nieuwe huis.”


Uitnodigende bunker
De afmetingen van het perceel waren perfect voor de woning die Ruth en Leen voor ogen hadden: een betonnen blok met een volledig gesloten voorkant (zonder ramen) en aan de tuinkant een achtergevel van glas. Rechts van het blok, een carport met houten lamellen die de voorgevel wat luchtiger en uitnodigender maken, en daarboven een balkon, waarvan de betonnen balustrade overgaat in de voorgevel. Bovenop het blok een verdiepinkje met één enkele kamer: de slaap/speelkamer van zoontje Lex.

“De robuuste betonnen constructie vormt een sculpturale schil rond het interieur, dat beneden uit één grote open ruimte bestaat, die door een strakke zwarte kastenwand en de trap naar de kamer van zoontje Lex in twee zones wordt verdeeld: aan de tuinkant de leefruimte met een zithoek, eethoek en keuken, aan de blinde straatkant de master bedroom met bad en doucheruimte. Als de bewoners meer privacy willen in hun slaap/badkamer, kunnen ze het kamerbreed witte gordijn en of de schuifwand van zwart glas naast de trap dichttrekken”, vertelt Frederik.


Via de open trap kom je in de kinderkamer, het heiligdom van zoontje Lex, waar de schuifwand van zwart glas als balustrade dient. Net als beneden is ook hier de muur aan de tuinkant volledig van glas. Hier koos de architect voor isolerend glas, waardoor de geluiden van beneden niet doordringen tot in de kinderkamer als Lex slaapt. Een groot gordijn voor dat gevelgrote raam houdt het daglicht buiten, zodat hij ‘s morgens niet te vroeg wakker wordt. icoon.be

Lees de volledige reportage in het septembernummer van Feeling Wonen (nog tot 16 september in de winkel).

Tekst: Ingrid Allaerts. Foto’s: Kaatje Verschoren.