Retrogeluk aan zee

Ver hoeft interieurarchitect Nanne Schuiveling het niet te zoeken voor het ultieme vakantiegevoel. In Cadzand-Bad, Zeeland, gaat de telefoon op stil en komen de bordspellen uit de kast. Kijk binnen in haar seventies vakantiehuis.

Wie van jongs af aan de nodige tijd aan het strand spendeert, blijft er altijd naar verlangen. Dus hoewel ze heerlijk woont in de Oisterwijkse bossen, bleef een vakantiehuis aan zee een droomwens voor Nanne Schuiveling. Na wat online speurwerk was het twee jaar geleden raak: “In een grappige recreatiewijk in Cadzand-Bad trof ik een verwaarloosd vakantie-huisje uit de jaren zeventig aan. Dat vind ik een leuke uitdaging, om van een huis dat niemand ziet zitten iets moois te maken. Als interieurarchitect zie ik al snel mogelijkheden. Voordat zelfs ik er niks mee kan, moet er wel iets ernstig mis mee zijn”, lacht ze.


Echt iets mis was er gelukkig niet. Sterker nog, het authentieke interieur bood inspiratie om op voort te borduren. “Dat schrootjesplafond mag er zeker uit, vroeg de aannemer nog. Maar ik wilde juist niet dat het huis modern zou ogen,’ zegt Nanne. Wel schreeuwde het om een opknapbeurt: ‘We hebben alle puien vervangen en de boel meteen goed geïsoleerd. De wind waaide namelijk van voor naar achter door het huis. Alsof je binnen ook aan het strand zat.”

De belangrijkste aanpassing zit ’m volgens Nanne in de routing: “Voorheen kwam je aan de voorzijde binnen via een smal halletje met een toilet en een vlieringtrap. Nu betreed je de woonkamer via grote schuifdeuren aan de zijkant.” Op de plek van het halletje kwam een vaste trap. Door het weghalen van de halmuur kwam het schuinoplopende schrootjesplafond weer in zijn volle glorie tevoorschijn.

De begane grond beslaat 60 m² en oogt heel ruimtelijk, dankzij die nieuwe indeling. Geïnspireerd door het plafond ont-wierp Nanne de donkere houten keuken: “De kastdeuren met webbing zijn ook een referentie aan de jaren zeventig. Het geeft een mooi effect als je de lampen binnenin aanknipt en het licht door het gevlochten rotan schijnt.”

Tekst: Joline van den Oever. Foto’s: Dennis Brandsma. Productie: Rob Jansen. De volledige reportage vind je in het zomernummer van Feeling Wonen, te koop van 10 juni tot 10 augustus 2020.