Slim met minder

Kijk binnen in dit 70 m2 groot appartement in Luik: een krappe, claustrofobische ruimte die dankzij een slimme ingreep van de architecte werd getransformeerd tot een ruime, elegante woonplek…

Toen architecte Marie-Astrid Pelsser haar eerste ontwerpen liet zien, konden haar opdrachtgevers hun ogen niet geloven. Het was dus mogelijk om in het benepen appartementje dat ze hadden gekocht een volwaardige leefruimte met keuken, eethoek én een zithoek met een 285 m lange sofa te maken! “Henzelf was het maar niet gelukt om dit appartement comfortabel in te richten”, legt ze uit. “Ze hadden al verschillende studio’s en keukenwinkels gecontacteerd, maar tevergeefs. In elk concept dat ze voorstelden, was er, als de keuken er eenmaal zou staan, enkel nog plaats over voor een eettafel óf een zithoek, niet allebei.”

De hinderlijke hoeken en overbodige nissen in de vrij krappe leefruimte (5,5 m x 6,75 m) maakten het er niet makkelijker op. Dat verklaart ook waarom dit appartment met twee kamers in een nochtans vrij nieuw flatgebouw, nooit helemaal af was geraakt. Een zware dobber voor de eigenaars, een Luxemburgs koppel, dat het had gekocht om dichter bij hun dochter en kleinkinderen te wonen… Ze hadden geen idee hoe ze het moesten inrichten om er een mooie en aangename woonplek van te maken.

Micro-architectuur
De hulp van Marie-Astrid Pelsser inroepen bleek een slimme zet. “Een keuken ontwerpen is micro-architectuur. Ik probeer de ruimte aan te voelen en harmonieus te maken met een originele ingreep, die de fouten in de constructie, structuur… recht trekt en er een geheel van maakt.” In dit appartement ontbrak elke structuur. Het grootste probleem was de centrale muur, waar twee deuren in zaten (de ene naar de gang, de andere naar de berging) en die ontsierd werd door een radiator en de stopcontacten voor alle witgoed in de keuken. Pessler slaagde erin om die noodzakelijke maar ontsierende voorzieningen op te splitsen en discreet weg te moffelen dankzij deze mooie, kamerbrede eikenhouten wand, waar de gootsteen, de frigo en de keukenkastdeuren in geïntegreerd zitten. Een ingreep die het plaats- en circulatieprobleem in het appartement oplost en het zijn unieke karakter en sfeer geeft.

Lees de rest van deze interieurreportage in Feeling Wonen maart 2020!

Tekst: Jean-Michel Leclercq. Foto’s: Caroline Dethier.