Tussen lucht en water

Een drijvend huis met de Nederrijn als ‘voortuin’ en de Arnhemse binnenstad op loopafstand… Dat vroeg om een bijzonder interieur: een oase van licht en rust, waar elk detail deel uitmaakt van een waterdicht stappenplan…

Lezen met een voordeel? Kies voor een Feeling Wonen abonnement!

Woonark Wageningen

Wie de ‘smaak van water’ eenmaal te pakken heeft, wil niets anders meer. Toen de bewoners merkten dat hun oude woonark zijn beste tijd had gehad, schakelden ze het Arnhemse bureau Hoogte 2 Architecten in om mee na te denken over een nieuwe ark op dezelfde plek. Die ontwierpen voor hen een drijvend huis met als inzet: een maximaal bebouwbaar volume met respect voor het uitzicht van de buren. Centraal in de aanpak stond een maximaal uitzicht van binnen naar buiten. Toen de constructie van 140 m² met aan één kant twee verdiepingen eenmaal was uitgetekend, namen de bewoners contact op met Erik Lucas en Fiona Kock van Quub Interior Concepts om een totaalconcept voor het interieur uit te werken.

Emotie en functie

Erik: “Het is een misvatting dat je er met een fraai meubel hier en daar en een stel frisse kleuren wel ongeveer bent. Tenslotte is een optelsom van goede ingrediënten nog geen garantie voor een goed gerecht. Dat geldt ook voor een interieur. Samen met de opdrachtgevers ga je op zoek naar de balans tussen emotioneel en functioneel. Vul je ruimtes op een praktische manier in? Verbind je ze op een logische, vanzelfsprekende manier? En bied je de opdrachtgever voldoende aanknopingspunten om zich thuis en op zijn gemak te voelen?” In de hechte samenwerking met de architect kregen Erik en Fiona zelfs de ruimte om tijdens het project nog wat bouwkundige details aan te passen, zoals een extra raam aan de westkant. In de eerste plaats kwam er een vlekkenplan (een ruwe of voorlopige indeling van een pand nvdr.) voor activiteiten als zitten, eten, koken en slapen/wassen. Die plattegrond werd kritisch onder de loep genomen en getoetst aan de manier waarop de bewoners hun leven inkleuren. Erik: “Wat doe je op welk moment en hoe verhoudt zich dat tot de seizoenen en de lichtinval? Het antwoord op zulke wezenlijke kwesties moet uiteindelijk voor meerwaarde zorgen. De toepassing van materialen en kleuren is uiteraard ook belangrijk, maar die wordt pas relevant nadat je je eerst in de functies van de ruimtes hebt verdiept.”

Modekleuren

Over de buitenkant ontfermde Hoogte 2 Architecten zich, maar ze spraken hun kleuren- en materiaalkeuzes wel grondig door met de interieurontwerpers. Erik: “Zo kregen we de kans om alles laag voor laag op elkaar af te stemmen.” Als je goed kijkt, zie je hoe alle nuances greige en beige die je buiten in de natuur aantreft, ook binnen een bepalende rol spelen. Erik: “Voor een vloeiende overgang ga je niet op zoek naar contrasterende kleuren, maar naar de gemene deler. Een ruimte wordt optisch groter als het kleurgebruik binnen de kleuren van buiten reflecteert.” Het veelvuldige gebruik van glas en harde materialen werd gecompenseerd door een aantal houten plafonds en extra aandacht voor het akoestisch comfort. Niet voor niets is de acht meter lange wand bij de zithoek bekleed met geluiddempende textielpanelen. Erik: “Die innovatieve wanden zijn heel functioneel, maar hun golvende patroon is ook een verwijzing naar de rimpelingen op het water.” De opdrachtgevers vroegen om een eigentijds, maar liefst ook tijdloos interieur. Naast het Franse slow design van de broers Bouroullec voor Vitra, spelen ook de houten meubels van het Nederlandse Arco een prominente rol. Erik: “De keuze om voor ‘streekproducten’ te kiezen, zorgt voor authenticiteit.”

Een met de natuur

Hoog op de verlanglijst stond duurzaamheid. Met een waterwarmtepomp voorziet de woonark in zijn eigen warmte- en energiebehoefte. Ook het domoticaprogramma is state of the art uitgewerkt. Erik: “Al die hightech is er wel, maar je ziet ‘m niet. Alles is zorgvuldig en zonder ruis weggewerkt.” Op het water beleef je de seizoenen en lichtschommelingen intenser dan aan wal. De wens van de bewoners om optimaal van de omgeving en het water te genieten, is vertaald in voldoende ramen voor extra daglicht. In de zomer worden de deuren wijd opengezet. De loungestoelen en een stuk van de eettafel verhuizen dan naar buiten, en ook de buitenlucht verbindt de omgeving feilloos met binnen. quub.nl – h2a.studio

Uit: Feeling Wonen 3/2022 – Tekst Jack Meijers. Foto’s Alexander van Berge.