Zwemvijver in hartje hoofdstad

Je werkdag eindigen met een frisse duik in je eigen zwembad: wie droomt daar niet van? Peter en Willemien hielden het niet bij een droom. Ze legden zelf een zwemvijver aan achter hun huis in Schaarbeek en genieten nu van een zalig vakantiegevoel, het hele jaar door. Vier ideeën rond één zwembad.

1 Oppervlakte

De oppervlakte van deze zwemvijver (22 m2) staat mooi in verhouding tot de vorm en grootte van het terras. Peter legde een zeil op de grond om de juiste oppervlakte te bepalen en zijn zwemvijver op maat te bouwen. De wandelstrook rechts is breed genoeg om er een zithoekje in
te richten.

2 Ligging

Door een zonnige ligging en het gebruik van donkere vijverfolie (hier werd voor een lichtere tint EPDM-folie gekozen; die iets minder opwarmt) heeft een zwemvijver van nature een hogere temperatuur (zo’n 2°C tot 4°C) dan een onverwarmd zwembad. Deze vijver is georiënteerd op het zuidwesten en krijgt zon gedurende een vijftal uren. Belangrijk om te weten, omdat deze zwemvijver niet door een warmtepomp of zonnecollectoren wordt verwarmd.

3 Water

De zwemvijver is gevuld met regenwater dat wordt opgevangen door een regenput in de kelder, onder het terras. Het water wordt naar het zwembad gepompt en gefilterd door de planten die zich links van het zwembad bevinden. Voor de pomp en het filtersysteem deed Peter een beroep op een zwemvijverspecialist.

4 Afwerking

De industriële setting – we bevinden ons hier op het terrein van een oude werkplaats van een garage – vraagt om een industriële, ruwe afwerking. De boord rond de vijvers is van ruw gekapte hardsteen; eromheen liggen vierkante, getextureerde tegels die mooi aansluiten op de betonvloer van het terras. Het atelier achteraan is afgesloten met een wand van Reglit, profielglas dat kan worden gebruikt voor het opbouwen van lange glazen wanden zonder verticaal schrijnwerk.

Meer zomerse ideeën? Abonneer je!