Lenteschoonmaak: in 3 stappen opbergen

Geen beter moment voor een grote schoonmaak dan de start van de lente. En dan hebben we het niet alleen over poetsen, maar ook over opruimen en opbergen. Want een perfect geordende kast waarin alles z’n plekje heeft, wie wordt daar nu niet blij van? (promotie)

Camber-kinderkamer

Orde in je huis = rust in je hoofd

Een ordelijk en georganiseerd huis brengt ook innerlijke rust. Maar hoe doe je dat eigenlijk, opruimen? Volgens Marie Kondo – Japanse opruimgoeroe en bestsellerauteur van het boek ‘Opgeruimd!’- verloopt opruimen in drie stappen.

1. Wegdoen of bijhouden? Neem je spullen één voor één vast en stel jezelf de vraag: word ik hier blij van. Indien niet, dan doe je het weg. Wegdoen is niet gelijk aan weggooien: je kunt er bijvoorbeeld ook iemand anders blij mee maken, er een nieuwe bestemming voor zoeken of het laten herstellen.

2. Opruimen per categorie: ruim niet op per kamer of locatie, maar per categorie. Je bewaart dezelfde spullen immers vaak op verschillende plekken (denk aan boeken, kleren of administratie). Verzamel dus alles van een categorie op één plek. Begin met de spullen waarover je het makkelijkst kunt beslissen en hou foto’s en andere dingen met emotionele waarde voor het laatst.

3. Opbergen: de derde stap in het opruimproces is om alles netjes een plek te geven. En daarvoor heb je natuurlijk een degelijke kast nodig!

bibliotheek woonkamer

Alles begint bij de juiste kast

Een kast op maat kan een goede investering zijn om je huis blijvend netjes te houden. Bij Camber krijg je een heel persoonlijk ontwerp, afgestemd op je behoeften én de beschikbare ruimte in je huis. Zo krijgt alles een eigen plek. Wil je een dressing op maat, dan zullen de interieurarchitecten van Camber rekening houden met de hoeveelheid broeken, rokken, jurkjes en hemden die je hebt om jouw ideale garderobe te ontwerpen. Of ben je een echte schoenenfreak, dan kun je uittrekbare legvlakken in je dressing voorzien. In een boekenkast op maat kan dan weer ruimte voorzien worden om je favoriete boeken uit te stallen en de strips van de kinderen op hun ooghoogte te zetten.

boekenkast kleuren geel

De lente is het ideale moment voor kleur!

Een kast hoeft echt niet saai te zijn: net omdat maatwerk je de mogelijkheid geeft om te personaliseren, kun je er je eigen stijl in doortrekken. Denk bijvoorbeeld aan een leuk kleuraccent in een lade, kastdeur of nis. Bij Camber vind je een heleboel materialen in kleur (zoals melamine of gelakt glas), maar ook gewoon mdf. Zo kun je later zelf nog schilderen naar eigen wens.

kast kleren

Weg met die winterkleren

Eén van de belangrijkste – en leukste – stappen bij de lenteschoonmaak is natuurlijk het opbergen van je dikke truien en winterjassen en die vrolijke zomerkleren weer tevoorschijn te halen. Om je ruimte te optimaliseren zal Camber bij een schuin dak kiezen voor een kast met dubbele diepte: vooraan een hanggedeelte en daarachter nog een deel met legvlakken. In de lente sla je jassen en sweaters op in de ruimte achteraan en gebruik je de kledingroede vooraan om zomerjurkjes op te hangen, in de winter doe je het omgekeerde. Je hebt dus geen verloren ruimte, want je ‘verbergt’ gewoon je dikke truien in de rug van de kast.

Inspiratie opdoen bij Camber

Camber is al ruim 20 jaar dé Belgische specialist op vlak van opbergkasten op maat. Hun service is uiterst persoonlijk, daarom is elk meubel dat ze maken ook uniek. Op de website van Camber en in een van hun 15 showrooms kun je héél wat inspiratie opdoen.

Bron: in samenwerking met Camber | Foto 4: Stefanie De Neve