100 jaar oude Izegemse school wordt woongemeenschap

Bij de term ‘sociale huisvesting’ doemt allang niet meer het beeld op van een grijze probleemgezinnenwijk. Dat blijkt ook hier, in het West-Vlaamse Izegem, waar een 100 jaar oude school een schitterend tweede leven kreeg.

Een gebouw met geschiedenis

De Heilig Hartschool werd in verschillende fases gebouwd – de ene vleugel dateert van 1913, de andere van 1927 – en kan bogen op een rijk gevulde geschiedenis. Toen de school in 2007 verhuisde, kwam het gebouw in handen van de Izegemse Bouwmaatschappij, die architect Lieven Dejaeghere opdroeg om er betaalbare huurwoningen voor minder kapitaalkrachtige doelgroepen van te maken. “De twee hoofdvleugels werden gestript en gerestaureerd en bieden nu plaats aan 17 units voor één of twee bewoners”, zegt Dejaeghere. “Aan het eind van de ene vleugel, die wat korter was dan de andere, kwamen ook nog 5 ruimere gezinswoningen. De vroegere speelplaats werd deels omgevormd tot groene ruimte met een waterbekken, schuine bermen en 16 jonge notenbomen. Ook niet-bewoners zijn welkom. Op warme zomerdagen kun je hier trouwens heerlijk zonnekloppen.”

Op mensenmaat

Wie op de site arriveert, wordt meteen getroffen door de gerestaureerde opschriften boven de twee toegangspoorten: ‘Verdraagt, maakt anderen blij en dient’ aan de ene kant en ‘Eendracht maakt macht. Rust roest. Arbeid adelt. Kunst veredelt’ aan de andere. “De authentieke uitstraling van de school moest absoluut bewaard blijven”, vertelt Lieven Dejaeghere. “Daarom werd elk voormalig klaslokaal herbestemd tot één woonunit. En net zoals de klassen destijds per twee toegang boden tot de speelplaats, is er ook nu één doorgang naar de binnenplaats per twee units. We hadden bij de verbouwing een bouwlaag kunnen toevoegen – het gebouw was niet beschermd door Monumentenzorg – maar dat deden we uit respect voor het verleden bewust niet. Trouwens, dan waren er waarschijnlijk iets te veel mensen op de site komen wonen. Dit is een woongemeenschap op mensenmaat en dat moet vooral zo blijven.”

Serrebouwer

De 17 units zijn allemaal op dezelfde manier ingedeeld: de leefruimte – vaak opgesplitst in een eethoek aan de ene kant en een zithoek aan de andere – neemt de helft van de ruimte in beslag, de andere helft wordt ingenomen door de slaapkamer, de badkamer, de keuken en de berging. Een unit is slechts 70 m2 groot, maar toch is de sfeer niet verstikkend of beklemmend. “Dat komt omdat we bewust niet geopteerd hebben voor de gebruikelijke gipsen tussenwanden”, legt de architect uit. “Een serrebouwer vervaardigde en installeerde kamerhoge glaspartijen, die de respectievelijke functies niet alleen visueel afbakenen, maar er ook voor zorgen dat het oorspronkelijke concept van het klaslokaal voelbaar en zichtbaar bleef. Het deel met de slaapkamer en badkamer werd van troebele beglazing voorzien voor meer privacy, de keuken kreeg een transparante wand. Door al dat glas is ook de lichtinval optimaal.”

Tijdloos geheel

De gerenoveerde Heilig Hartschool is een mooi voorbeeld van hoe heden en verleden tot een tijdloos geheel kunnen versmelten. “Daar ben ik tijdens de renovatie, die zowat anderhalf jaar in beslag nam, ook heel erg mee bezig geweest”, zegt Lieven Dejaeghere. “Zo werden de daken opnieuw aangelegd, maar wel met dezelfde pannen als de originele. Hetzelfde voor de vloeren: oorspronkelijk lagen er in de klassen kleurrijke mozaieksteentjes, maar die waren niet meer bruikbaar en moesten uitgebroken worden. We hebben ze echter wel vervangen door tegels die duidelijk naar het schoolverleden verwijzen. Met de keuze van het meubilair en de accessoires had ik weinig te maken, want het is natuurlijk de bedoeling dat de huurders hun woning inrichten zoals ze dat willen. Ik stel met plezier vast dat ze dat ook daadwerkelijk doen, al vind ik zelf wel dat de units het best tot hun recht komen als je ze niet te vol stouwt. Ook in dit geval geldt: less is more!”

Bron: Feeling Wonen februari 2016 | Tekst: Jan De Vos | Foto’s: Tim Van De Velde