19 vragen aan…

Valerio Mazzei, stichter en CEO van designmerk Edra

Valerio Mazzei4

Edra is gevestigd in Toscane en behoort met ontwerpen van o.m. Francesco Binfaré en de broers Campana niet alleen tot de meest opvallende, maar ook de meest exclusieve Italiaanse designmerken. In die mate zelfs, dat de identiteit van sommige klanten – internationale supersterren of gekroonde hoofden – er geheim wordt gehouden. Valerio Mazzei, de man die het bedrijf in 1987 oprichtte en het vandaag nog steeds leidt, is echter de discretie en bescheidenheid zelve…

Moodboard

Wat is goed design volgens u?

“Ik gebruik de term ‘design’ weinig, want ik weet niet wat hij precies inhoudt. Ik hou gewoon van mensen die mooie dingen maken en, zoals tijdens de Italiaanse renaissance, uitblin­ken in al wat ze ondernemen. Bernardo Buontalenti (1), bijvoorbeeld, die voor de Medici’s werkte en vooral architect en kunstenaar was, maar ook het roomijs uitvond. Twee van onze huisontwerpers passen perfect in dat plaatje: Umberto Campana is eigenlijk advocaat en Francesco Binfaré werkte vroeger als researcher. Ik bewonder dat soort van veelzijdigheid.”

Kunt u het dna van Edra in enkele woorden samenvatten?

“Kwaliteit gaat boven alles, maar onze producten zijn ook comfortabel, elegant en tijdloos.”

Wat is uw lievelingskleur?

“Blauw voert in mijn eigen huis de boventoon, dus…”

Op welk product uit de Edra-catalogus bent u vooral trots?

“Ik weiger te kiezen, maar heb een boon voor zitbank ‘Standard’ (2), die in 2013 het eerste product was dat we uitrustten met ‘smart cushions’, waardoor je de armsteunen en de rug met één handbeweging kunt verstellen.”

Wie is uw favoriete ontwerper aller tijden?

“Ook dat is moeilijk. Als ik me beperk tot de designers die ik persoonlijk ken, kies ik voor Francesco Binfarè (3), met wie we sinds jaar en dag met succes samenwerken.”

Hebt u er ooit aan gedacht om een ander vak uit te oefenen?

“Ik heb economische geschiedenis gestudeerd, maar er nooit iets mee gedaan. Of toch:  ik heb mijn eigen bedrijf opgericht.” (lacht)

Was u niet liever zelf ontwerper geworden?

“Nee, maar ik superviseer graag. Je zou het zo kunnen stellen: ik ben geen goede muzikant, maar wel een behoorlijke dirigent.”

Hebt u tijd voor hobby’s?

“Ik ben dol op de zee. Ik ben geen zwemmer of zeiler, maar ben er gewoon graag.”

Wat is uw favoriete geluid?

“Pianomuziek, eventueel met wat harp erbij. Dat ontspant me.”

Hebt u een lievelingsgeur?

“Sandelhout.”

Welk gerecht mogen ze u altijd voorzetten?

“De legendarische Florentijnse steak. In Amerika noemen ze het een Porterhouse steak, maar wij hebben de enige echte.”

Wat vindt u de mooiste auto?

“Ik heb twee favorieten: de Citroën Dyane en de Ferrari 612 Scaglietti, genoemd naar Ferrari’s beste carrosseriebouwer ooit. Ik heb er één van elk en koester ze als mijn kinderen.”

Bent u cinefiel?

“Jazeker! Mijn favoriete regisseur is Luchino Visconti.”

Wie zijn uw favoriete kunstenaars?

“Botticelli en Michelangelo, maar ook Jeff Koons en Andy Warhol.”

Houdt u van muziek?

“Ik blijf fan van Italiaanse singer-songwriters uit de jaren 60. Wijlen Fabrizio De André (4), maar ook mijn goede vriend Gino Paoli.”

Leest u veel?

“Ja. Ik geniet nog altijd van ‘Il Principe’ van Niccolò Machiavelli of van ‘Vite’ van Giorgio Vasari, een 16de-eeuwse schilder en architect die ook biografieën van Italiaanse kunstenaars schreef.”

Waar gaat u met vakantie?

“Ik heb altijd een voorliefde gehad voor Ivoorkust – mooie natuur, lekker warm en niet zo ver van Italië -, maar daar kun je nu niet meer zo makkelijk naartoe. De Caraïben dan maar? Mijn lievelingssteden zijn Sydney en Los Angeles.”

Hoe zou in een volgend leven graag terugkeren?

“Als een arend. Alles vanuit de lucht observeren lijkt me heerlijk.”

Hou luidt uw levensmotto?

“Het leven is kort. Geniet er zo intens mogelijk van.”

edra.com

Tekst: Jan De Vos – Feeling Wonen maart 2019