Design met een hoek af

Het devote en het groteske, seksualiteit en beperkte zintuigen: steeds terugkerende thema’s in de creaties van Ruud Anthoni, Belgisch conceptueel hoedenontwerper. Na zijn studies Object & Jewellery aan de MAC-faculty ging hij aan de slag als studioassistent voor Lara Jensen – gekende hoeden- en kostuumontwerpster – in Londen.

Nieuwe collectie

Voor zijn nieuwste collectie ‘CHERNOBYL, A Pearl Anniversary’ reisde Anthoni samen met drie jonge theatermakers naar Oekraïne, om zich te verdiepen in de kernramp van 1986. Inspiratie halen voor een hoedencollectie uit een radioactieve omgeving? Chapeau!

Belgisch design

Waar haal je je inspiratie?
“Mijn inspiratie haal ik vooral uit mijn eigen verleden en leefwereld. Religieuze aspecten komen vaak aan bod, alsook verwijzingen naar dieren. Die hebben dan te maken met mijn jeugd in de beenhouwerij of het gemis van de huisdieren die ik ooit had.”

Bijzonder project?
“Vorige zomer was mijn eigen collectie voor het Nederlandse ontwerpersduo Ajbilou Rosdorff te zien op Amsterdam Fashion Week. Dat was een hoogtepunt uit mijn carrière. Zeker omdat ik ook als enige Belg te zien was op de tentoonstelling van Future Generation.”


Fotografie: Lauranne Crahay

www.ruudanthoni.com