3 topdesigners over vloeren

Tapijt, tegels of laminaat. Als sterontwerpers zich over vloeren buigen, gebeurt er iets heel moois. Drie getuigen.

tapijt grafisch muur wit

Tapijt

Golran verdiende zijn sporen met klassieke Perzische tapijten en koestert dit erfgoed, maar inmiddels staat de vierde generatie aan het roer. “Het is spannend om traditie en innovatie samen te brengen. We spelen met het eeuwenoude ambacht en verkennen iedere keer weer opnieuw de grenzen van het medium. Onze tapijten worden nog altijd met de hand geknoopt, of het nu om een traditioneel kleed gaat of een ontwerp van Dimorestudio”, stelt eigenaar Eliahu Golran. Emiliano Salci en Britt Moran van Dimorestudio filterden elementen uit de traditionele Golran-tapijten en legden de dessins naast verzadigde kleurvlakken waarop stijlen – als het abstract expressionisme – voelbaar zijn. Het collage-effect wordt versterkt door een metaaldraadje dat de verschillende werelden aan elkaar rijgt.

Tegels

Voor Het Britse duo Barber & Osgerby is ‘Puzzle’ voor het Italiaanse Mutina niet de eerste collectie tegels die ze ontwierpen. “Drie jaar geleden bedachten we voor hetzelfde merk, ook al ‘Mews’, een collectie waarbij we experimenteerden met verschillende tinten van wit, grijs en zwart. Dit keer wilden we iets anders. Bij ‘Puzzle’ draait het vooral om geometrische vormen die eindeloze combinatiemogelijkheden bieden. Bovendien mocht het allemaal flink wat kleuriger en fleuriger zijn.” Met ‘Puzzle’ kun je individuele muren, maar ook een hele kamer bekleden en zo ritme en sfeer creëren.

Laminaat

Na grote namen als Konstantin Grcic en Jean Nouvel draagt nu ook de Argentijnse designer Alfredo Häberli zijn steentje bij tot het assortiment laminaatvloeren van het Duitse Parador. In zijn atelier in Zürich ontwierp hij de serie ‘Floor Fields’. Deze collectie omvat vijf verschillende laminaatvloeren. ‘Liv’ bestaat uit planken van variabele lengtes en breedtes in diverse tinten, die samen een soort van puzzel vormen. Voor ‘Nea’ liet Alfredo Häberli zich inspireren door een klassieker: de rubberen Pirelli-vloer uit de jaren zeventig, die met zijn geometrische patroon van hoger liggende rondjes aan Lego-blokjes deed denken. Häberli deed het omgekeerde: in plaats van een reliëfpatroon van rondjes bedacht hij decoratieve uitsparingen, waardoor het lijkt alsof er dominostenen op de vloer liggen. Er is ook nog ‘Lou’, die er op het eerste gezicht uitziet als grote natuurstenen tegels. Echt spectaculair wordt het pas met ‘Ena’ en ‘Ylo’, waarvoor Alfredo Häberli de ‘Lou’-planken voorzag van ronde of langwerpige openingen en ze uitspeelde als semi-transparante bovenlaag voor een collage van laminaat in allerlei kleuren.

Bron: Feeling Wonen november 2016 | Foto Lorenzo Gironi | Tekst Jan De Vos en Roos Stalpers