3 trends voor 2021

In 2020 speelde een groot deel van ons leven zich thuis af en 2021 zal op dezelfde manier starten. Het heeft onze manier van wonen danig veranderd: ons huis is – meer dan ooit – een cocon geworden, waarin we bescherming en rust willen vinden. Maar vanwaaruit we ook willen vooruitkijken en plannen. Die twee uitersten zien we terug in onze meubels, accessoires, kleuren en materialen. Drie trends uit ons dossier Wonen in 2021.

1 Bold & Curvy

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is p8z5awk8bf38_large.jpg
Project van Casa, een in Barcelona gevestigde architectuurstudio van
de Italiaanse architecten Matteo Colombo en
Andrea Serboli. Copyright: Roberto Ruiz.

Net als in de natuur hoeft niet alles in ons interieur rechte lijnen te bevatten. Meubels met ronde vormen of afgeronde randen sluipen al enkele seizoenen onze interieurs binnen. Maar we zien die rondingen ook meer en meer terug in keukens en badkamers. Het succes zit ’m in het combineren van ronde elementen met rechte lijnen, een mooie evenwichtsoefening. Een geslaagd voorbeeld is deze keuken met overwegend afgeronde vormen – zelfs de buis en ventilatiegaten spelen een rol – maar met rechthoekige kasten. Opvallend: het koraalkleurige, boogvormige volume waarin de gastenbadkamer is ondergebracht. Een slimme ingreep, aangezien het open karakter zo behouden blijft.

2 Vervaagde grenzen

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 6uk5bzb8vdi2_large.jpg
De smalle patio van Sofie Vertongen en Yannick De Neef, eigenaren van de Antwerpse plantenwinkel The Plant Corner, speelt dankzij de grote schuiframen ook binnen een grote rol. Copyright: Kaatje Verschoren.

De grenzen tussen binnen en buiten vervagen. Nu we meer thuis zitten, wordt deze behoefte alleen maar groter. Of we nu een ruime tuin, een minipatio of helemaal geen buitenruimte hebben: er zijn ontelbaar mogelijkheden om groen naar binnen te halen.

3 Levend glas

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is gqh57zp8vnxc_large.jpg
Mondgeblazen glas van de Deense Hella Mardahl. Copyright: Hella Mardahl.

Het maakproces van glas wordt net zo belangrijk als het resultaat. Perfectie is niet meer vereist: glazen objecten hoeven er niet meer identiek uit te zien, maar nemen grillige, onregelmatige en unieke vormen aan, die benadrukken dat het fabriceren van glas een ambachtelijk procédé is.

Samenstelling: Jackie Oomen, Kaatje Verschoren, Emmy Toonen.

Ontdek ons volledige dossier ‘Wonen in 2021’ in Feeling Wonen 10, nu te koop in de winkel t.e.m. 8/2/2021! Abonneren? Bekijk de voordelen.