3 vragen aan Gordon Guillaumier

Elk jaar is er op de Meubelbeurs van Milaan minstens één designer waarvan het werk op zoveel verschillende plekken te zien is, dat hij of zij als incontournable bestempeld mag worden. Dit jaar gold dat voor de Maltees Gordon Guillaumier. Drie vragen.

JDV GORDON GUILLEUMIER

U ontwierp het voorbije jaar meubilair voor o.m. Lema, Roda, en Desalto, maar ook tegels  en tapijten. Vindt u zichzelf ook zo’n bezige bij?
Gordon Guillaumier: “Mijn collega’s en ik – ik heb sinds 2002 een kleine studio met 5 medewerkers in Milaan – hebben de voorbije maanden hard gewerkt, maar ik vind het vooral belangrijk dat het stuk voor stuk kwaliteitsprojecten zijn en we er telkens weer in slagen om ons DNA met dat van de opdrachtgever te mixen. Natuurlijk viel het soms niet mee om het allemaal te combineren, maar ik heb dat soort van uitdagingen nodig om scherp en creatief te blijven.”

fantino lema 336601 rel5a102dfe

Foto: ‘fauteuil ‘Fantino’ voor Lema

Wat kunt u ons vertellen over ‘Elf’, uw nieuwe met leder beklede stoel voor Frag?
“’Elf’ betekent ‘kabouter’ in het Engels, maar ook ‘duizend’ in het Maltees. We zeiden vooraf tegen elkaar dat het mooi zou zijn als we er op het Salone duizend van konden verkopen (lacht). Deze stoel is de opvolger van een vroegere bestseller van Frag, die een beetje op zijn retour was. Het is een sober, semi-klassiek concept, want je moet er rekening mee houden dat stoelen altijd per vier of per zes rond een tafel staan en het dan al snel too much wordt. De stoel lijkt geenszins op zijn voorganger, maar wordt hopelijk net zo’n evergreen.”

Frag Elf chair Gordon Guillaumier 2

Foto: stoel ‘Elf’ voor Frag

Hoe Maltees voelt u zich nog?
“Ik ben op Malta geboren en heb dus mediterrane roots, maar ik heb in Zwitserland en Engeland gestudeerd en woon al 30 jaar in Milaan. Een interessante mix van invloeden, vind ik zelf. Ik keek in mijn jonge jaren heel erg op naar de grote voorbeelden – van Magistretti en Castiglioni over Colombo en Aalto tot Eames en Perriand –, maar met de tijd heb ik mijn eigen weg gevonden. Ik kan nu gewoon mezelf zijn en daar ben ik blij om.”

gordon-guillaumier.com

 

Lees het hele artikel over de Meubelbeurs van Milaan  in het juninummer van Feeling Wonen-Gael Maison!

 

Tekst: Jan De Vos | Bron: Feeling Wonen 4 – juni 2018