3 vragen aan ontwerpster Hella Jongerius
Wij kregen de kans om drie vragen te stellen aan ontwerpster Hella Jongerius. “Mensen hebben weer behoefte aan warmte en gezelligheid. Daar kan tapijt voor zorgen.” Benieuwd naar het interview? Scroll dan snel door!
Even voorstellen
De Nederlandse Hella Jongerius staat al ruim 20 jaar aan het hoofd van Jongeriuslab, de designstudio die sinds 2008 Berlijn als uitvalsbasis heeft. Jongerius ontwierp textiel, keramiek en meubelen voor o.m. Vitra, Ikea en Koninklijke Tichelaar Makkum, maar is sinds 2013 ook artistiek directeur van Danskina, het Nederlandse vloerkledenbedrijf dat tot de Deense Kvadrat-groep behoort. Haar nieuwe tapijten voor dat merk zijn andermaal sterke staaltjes van de passie voor materialen en kleuren die haar drijft.
Hoe trots ben je op deze nieuwe collectie?
“Erg trots! Ik vind dat we samen weer iets heel moois hebben afgeleverd. Met name ‘Cross’ is een vernieuwend concept: een vloerkleed met gaten, zodat je er de vloer doorheen kunt zien en er visuele interactie ontstaat. Voor de iets minder avontuurlijken onder ons zijn er ook twee minder extreme versies. Twee andere nieuwe producten zijn ‘Cocoon’, waarmee we een heel aparte vorm van tactiliteit introduceren, en ‘Landscape’ , een soort van schilderij met garen.
Was het een moeizame bevalling?
“Tapijten ontwerpen is altijd een hele klus. Veel producenten hebben immers de neiging om zich te beperken tot de dingen waartoe hun machines in staat zijn, terwijl wij ontwerpers juist altijd naar vernieuwing streven. Bovendien zijn er telkens onverwachte technische hindernissen. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat een ‘geperforeerd’ karpet als ‘Cross’ niet om de haverklap wegschuift? Gelukkig word ik bij Danskina omringd door specialisten, die bereid zijn om me op mijn zoektocht te vergezellen. Maar het is geen toeval dat de ontwikkeling van het concept van ‘Cross’ ruim vier jaar in beslag nam.”
Tapijten en karpetten waren een tijdlang uit de mode, maar maken nu een comeback.
“Mensen hebben weer behoefte aan warmte en gezelligheid. Daar kan tapijt voor zorgen. Bovendien wordt er in steeds meer huizen niet alleen gewoond, maar ook gewerkt. Tapijten en vloerkleden zijn heel handig om die twee functies visueel van elkaar te scheiden.”
Meer info: www.jongeriuslab.com
Bron: Feeling Wonen april 2016 | Tekst: Jan De Vos