3 x design in Brussel

Zin in een uitstapje naar onze hoofdstad en fan van design? Dan zijn deze drie adresjes in Brussel zeker een bezoekje waard.

stoel kast vacht

La Caravane, mooi vintage meubilair

In haar pand, niet ver van het Sint-Katelijneplein in Brussel, zul je Claire Silva Moreira, het brein achter La Caravane, niet vaak vinden. Alleen op vrijdag, want dan toont ze haar nieuwe lichting tafels, stoelen en sofa’s, maar ook vaatwerk, vloerkleden en andere accessoires. Gelukkig zijn Claires creaties ook op andere plaatsen in de stad te vinden, want zoals de naam van haar studio al aangeeft, reizen ze voortdurend rond, van pop-up naar pop-up. Op alle andere dagen van de week gaat Claire op zoek naar mooi vintage meubilair, dat ze zelf kan restaureren. Tot slot presenteert ze haar creaties in een mooie setting die ze goed tot hun recht laat komen. Op zoek naar een mooi stuk voor in je interieur? Ga zeker een kijkje nemen in haar studio of op een van de andere locaties.

zetel oranje

TAA, handgemaakte lampen

De buurt van het Vossenplein is een aantrekkelijk adres rijker. TAA is het geesteskind van een koppel jonge expats, die aan de dynamiek van Brussel zo gehecht raakten, dat ze besloten om er hun droom waar te maken: hun eigen lampen ontwerpen. Ze zijn terecht trots op hun handgemaakte creaties van mondgeblazen opaalglas in drie lagen, die elk op een verschillende temperatuur gevormd worden. Een aantal modellen – o.m. ‘Bubbles’ en ‘Snow’ – hebben een bolvorm en kunnen in een tros opgehangen worden, maar over de verdere afwerking beslist de klant zelf: het aantal lampen, de kleur en lengte van de kabels, het materiaal van het plafondkapje… Naast lampen wordt in de winkel ook mooi, vaak handgemaakt meubilair van designers uit diverse Europese landen te koop aangeboden.

tafels lampen

Victor Bozar Café, café met art-décoverleden

Eén jaar na de renovatie van de concertzaal beschikt kunstencentrum Bozar nu ook over een prachtig vernieuwd café/restaurant. Het werd ingeplant op de plek waar zich vroeger de bookshop en de live-studio van Klara bevonden. Het café kreeg de naam Victor, naar Victor Horta, de architect die het Paleis voor Schone Kunsten in 1928 ontwierp. De renovatie is van de hand van Robbrecht & Daem, het architectenbureau dat eerder al faam verwierf met o.m. het Concertgebouw in Brugge en de Stadshal in Gent. Het interieur is een microcosmos met opvallend veel cirkels – o.m. de lusters en de spiegels – en materialen als granito en leder, die verwijzen naar het rijke verleden van het art deco-gebouw. Andere blikvangers zijn de handgeborduurde gordijnen van de Brusselse kunstenares Valérie Mannaerts en de tafelbladen waarin met messing gestileerde muziekinstrumenten verwerkt werden. Je kan er na een expo of concert terecht voor een kop koffie, een gezonde boterham of een bescheiden maaltijd. De intieme sfeer krijg je er gratis bovenop!

Bron: Feeling Wonen oktober 2016 en Feeling Wonen november 2016 | Tekst Karin De Ridder en Jan De Vos