5 hotspots in Thessaloniki

Ottomaanse kerkjes in rustige geplaveide straatjes, kosmopolitische winkel-en verkeersaders die de stad doorkruisen, een drukke zeeboulevard… Thessaloniki laat zich niet makkelijk lezen. Maar eenmaal de puzzel ontcijferd, zie je de schoonheid van deze gastronomische parel in het noorden van Griekenland. Steeds meer toeristen vinden er de weg naar de hippe hotspots en nieuwe designhotels.

Gastronomische parel in het noorden van Griekenland

Wie aan Griekenland denkt, denkt automatisch aan Athene, Mykonos, Kreta, Kos… Maar Thessaloniki? We wisten dan ook niet zo goed wat we moesten verwachten toen we de uitnodiging om er naartoe te gaan aanvaardden. Ter voorbereiding lazen we dat het noorden van Griekenland bestaat uit de landstreken Macedonië en Thracië. Thessaloniki, ook wel Saloniki genoemd, is de hoofdstad van Grieks Macedonië. Gesandwicht tussen de Egeïsche zee en de heuvels van het Hortiatis-gebergte is Thessaloniki bovendien op weg om ook op toeristisch vlak een graantje te gaan meepikken. Deze stad is bijvoorbeeld een echte aanrader voor wie houdt van een bruisend nachtleven en lekker eten. Je vindt er zeer goede restaurants, mooie designhotels… En er komen er steeds nieuwe bij!

Bar Cin Cin, een hippe cocktailbar met een terras dat uitkijkt op de Agios Ioannis, een kerkje met tuin dat onder het straatniveau ligt.

In Pavlou Mela, een straat niet ver van de zeeboulevard, bevindt zich Ergon Agora (16), een leuke winkel annex restaurant in een oude bioscoop.

Onder het motto ‘Making Great Things Since 3200 BC’ gaan bij Hello From Thessaloniki uitsluitend producten van Griekse merken over de toonbank.

Designhotel Colors in het levendige Tsimiski, de drukke verkeers- en winkelader. Twee van de zevenentwintig hotelkamers hebben een privé-buitenruimte die al even kleurrijk is.

Ten zuidoosten van Thessaloniki ligt het Chalkidikisch schiereiland met zijn drie landtongen of ‘vingers’, zoals de plaatselijke bevolking ze graag noemt: Kassándra, Sithonia en Athos.  Dat laatste is een onafhankelijke monnikenrepubliek, waar enkel mannelijke wezens welkom zijn, dus alleen mannen en mannelijke dieren. De enige uitzondering hierop zijn kippen, omdat de monniken verse eierdooiers nodig hebben bij het schilderen van iconen. Maar op de eerste twee landtongen, en dan vooral op Kassándra, heeft het toerisme de laatste jaren een serieuze boost gekregen. En terecht, want deze regio heeft alles om de toerist te verleiden: azuurblauwe baaien en parelwitte stranden aan de Middellandse Zee, omzoomd met olijf- en naaldbomen en groene heuvels op de achtergrond.

Voor wie hier graag eens in alle luxe en sereniteit wil komen genieten, is er sinds enkele jaren het Griekse concept Ikos Resorts, dit jaar nog door TripAdvisor uitgeroepen tot het allerbeste all-inclusive resort ter wereld. Bij Ikos staat all-inclusive voor eindeloos genieten in stijl, op de mooiste plekken, met het lekkerste eten, de beste drankjes én 24/7 in de watten worden gelegd en op je wenken bediend. Kortom, een vakantie om nooit meer te vergeten.

Bij Ikos Olivia, bijvoorbeeld, dat je in ons land kunt boeken via Sunweb Excellent, kun je kiezen tussen een kamer en suite in het hoofdgebouw of een volledige bungalow op het domein, midden tussen weelderig groen, mooi onderhouden graspartijen vlakbij de oude olijfboomgaard waar de naam naar verwijst. Alle bungalows hebben een buitenruimte, en sommige zelfs een privé-zwembad.

Bron: Feeling Wonen 05/2018 | Tekst: Karin De Ridder | Foto’s: Kaatje Verschoren