5 tips voor een nieuwe keuken

Je keuken een transformatie nodig, of op zoek naar een nieuwe keuken? Hou rekening met deze tips.

keuken mintgroen ikea

1. Haal het beste uit je materialen

Wie niet groot is, moet slim zijn. In een kleine keuken gebruik je best bleke materialen zoals licht gebeitst multiplex en marmer. Beperk je bovenkasten tot een wand. Open rekken, inspringende plinten en uitgesneden handgrepen dragen bij tot een lichte en luchtige sfeer.

2. Maak een visuele link

Maakt je keuken niet echt deel uit van rest van de leefruimte? Zorg dan voor een visuele link. Een open wandrek zorgt voor een visuele verbinding tussen eetkamer en keuken. Gebruik bijvoorbeeld een zwevend meubel. Het kan gebruikt worden om tafelgerei in uit te stallen. Van ver lijkt het wel een abstract schilderij.

3. Kies de juiste spatwand

Tegels of lakverf zijn de klassiekers, maar ook behang kan als spatwand. Het bewijst nog maar eens in welke mate de keuken de look en aankleding van de leefruimte overneemt. Toegegeven, behang achter de kook- en natte zone is minder evident, want blijft kwetsbaarder dan bijvoorbeeld een gelakte spatwand. Gebruik daarom afwasbaar vlies/vinylbehang en breng er eventueel een laag matte vernis op aan.

4. Blijf trouw aan één kleur

Eén kleur kiezen voor woonkamer en keuken hoeft zeker niet saai te zijn. Zorg dat de combinatie van materialen voor mooie tegenstellingen zorgt, zoals een matte, ruwe muur versus gladde, glanzende keukenfronten en spatwand. De kleur neemt daardoor verschillende tinten aan, die voor een mooi, zacht effect zorgen.

5. Wees origineel

Niets mis met een Ikea-keuken, maar probeer origineel uit de hoek te komen. Als je voor je nieuwe Ikea-keuken ‘eens iets helemaal anders wilt’, is dit misschien een idee: Superfront stelt 13 kleuren en 6 motieven voor fronten en zijpanelen voor, maar je kunt er ook de poten, werkbladen en handvatten van je keuken mee personaliseren. Je bestelt alles online via www.superfront.com.

Bron: Feeling Wonen oktober/november 2015 | Tekst: Emmy Toonen | Keuken foto: www.superfront.com