6x moois van stof

Textielontwerpers hebben niet allemaal evenveel naambekendheid. We zetten zes jonge talentvolle textielontwerpers uit België en Nederland in de schijnwerpers.

textiel stof geel weven touw

Julie Van Den Meutter

Als studente textielontwerpster is Julie Van Den Meutter de jongste in ons lijstje. De Belgische studeerde eerder al af als grafisch ontwerpster en maakt dit jaar haar studie Visuele Kunsten, met specialisatie textiel, af aan de Luca School of Arts in Gent. Julie wil graag beide disciplines met elkaar verbinden, door haar grafische werk door te trekken in haar textielontwerpen. Deze combinatie zorgt voor een origineel lijnenspel in haar creaties. Ze werd dit jaar geselecteerd voor de Apprentice Master project in Kunstpodium T.
www.julievandenmeutter.com

textiel weven 3d stof

Dienke Dekker

Dienke Dekker is een Nederlands textielontwerpster die ontwerpt vanuit haar thuisbasis Rotterdam. In haar werk experimenteert ze met verschillende technieken en materialen in een project. In een van haar eerdere projecten, INTERSECT 2014, experimenteert ze voor de eerste keer met driedimensionaal. Om deze vormen te bekomen, mengt Dienke verschillende weeftechnieken door elkaar om tot het gewenste resultaat te komen. Voor dit project gebruikte ze niet meer dan papier, acryl, pen en garen als materialen om haar textiel te maken.
www.dienkedekker.com

roze planten stof kussen

Studio Kan/o

Studio Kan/o is het designproject van Valérie Hellebaut en Stien Bekart, twee Gentse ontwerpsters met een passie voor textiel. Ze hebben een voorliefde voor natuurlijke elementen en organische patronen. Hun inspiratie halen ze uit de tekening van marmer. Ze maken hun eigen patronen door verf te druppen in een bad van extracten op textiel van 100% katoen. De textielstudio bracht al twee collecties uit: 01 en 02. De laatste collectie is slechts in enkele winkels te vinden, zoals Salon Divers in Antwerpen en Ydee in Gent.
www.studiokano.com

stof bruin rood grijs

Mae Engelgeer

Mae Engelgeer is een Amsterdamse textielontwerpster die enkele jaren geleden haar eigen designstudio opende. Van daaruit stelt ze haar eigen stoffen samen. Haar watermerk: pasteltinten die afgewisseld worden met zwart-wit en opvallende patronen. Een hoge ‘aaibaarheidsfactor’ is belangrijk in de werken van deze textielontwerpster. Mensen moeten haar textiel willen aanraken als ze het zien.
www.mae-engelgeer.nl

steek geel grijs wit textiel

Charlotte Lancelot

Charlotte Lancelot is een Belgisch ontwerpster die afstudeerde aan de afdeling Visuele Kunsten aan La Cambre in Brussel. Na haar studie kreeg Charlotte de kans om met verschillende mensen uit het vakgebied samen te werken, zoals Gan en Koziol, Kidlab. In 2015 lanceerde ze haar tweede collectie, ‘Silaï’, voor textielfabrikant Gan en die werd door de internationale wereld bijzonder goed ontvangen. Deze collectie is volledig met de hand gemaakt waardoor elk stuk uniek wordt. Wat Charlotte belangrijk vindt in haar werk is het verhaal dat erachter zit. Ze wil mensen herinneringen laten oproepen door haar stoffen en de patronen die ze erin verweeft.
www.charlottelancelot.com

textiel hand wit

Borre Akkersdijk

Borre Akkersdijk is de man achter het label Byborre. Hij reist zowat de hele wereld af om zijn werken te kunnen tonen. Dat deze jonge Amsterdammer al heel wat heeft verwezenlijkt in zijn carrière is licht uitgedrukt. Hij kreeg al de kans om samen te werken met het modemerk Louis Vuitton en sportgigant Nike. Voor Nike ontwierp hij een leren zak om sportschoenen in op te bergen. Hij creëert niet enkel de stof zelf, maar ontwerpt ook kleding. De kenmerken die zijn kleding typeren zijn vullingen en patronen die afkomstig zijn uit de matraswereld.
www.byborre.com

Tekst: Jennifer Ceuppens | Foto 1: Julie Van Den Meutter | Foto 2: Dienke Dekker | Foto 3: Studio Kan/o | Foto 4: Mae Engelgeer | Foto 5: Charlotte Lancelot | Foto 6: Living Design