6x onbekend design in Milaan

Milaanplannen en op zoek naar de beste adressen? Gevestigde waarden als 10 Corso Como en Spazio Rossana Orlandi kennen we al op ons duimpje, dus stellen we je deze keer 6 verborgen parels voor.

1. Vrouwelijk design

De tentoonstelling die je het komende jaar niet mag missen, is ‘W. Women in Italian Design’ in het Triennale Design Museum van Milaan. Je ontdekt er dat geslacht meer is dan een biologisch gegeven, maar wat dat ‘meer’ dan is, verschilt van cultuur tot cultuur. De expo onderzoekt niet alleen de inbreng van vrouwen in het hedendaagse Italiaanse design – dat o.a. dankzij het materiaalgebruik van Paola Navone en Patricia Urquiola sterk van aanzien veranderde –, maar zet ook een scherp spotlicht op de vorige eeuw, toen vrouwen in de Italiaanse ontwerpwereld veelal vriendelijk maar beleefd de coulissen werden ingewuifd.

Palazzo Triennale, Viale Alemagna 6, Milaan – t/m 19 februari – www.triennale.org

2. Poppenhuisdecor

Als kind al droomde modeontwerper Antonio Marras over de ideale werkruimte waarin iedereen zich welkom en thuis zou voelen. Het resultaat is Circolo Marras aan een binnenplaats in Zona Tortona, een wijk in Milaan waar veel bedrijfsruimtes en kantoren tijdens de Salone del Mobile plaats bieden aan tentoonstellingen. Marras’ werkplek is een hoge ruimte van verweerd beton, fabrieksramen en houten balken, die oogt als een rekwisietenopslag uit Harry Potter. De mannen- en vrouwencollecties hangen tussen meubels en objecten die samen een soort poppenhuisdecor vormen. Geprojecteerde videokunst en spiegels doen de rest. De cirkelvormige boekenkast van fruitkisten is het natimmeren waard.

Via Cola di Rienzo 8, Milaan – www.antoniomarras.it

3. Bijzonder wonen

“Have nothing in your house that you do not know to be useful, or believe to be beautiful.” Luca Tilche van interieurwinkel Arform werkt volgens die beroemde uitspraak van William Morris. In de winkel, die werd opgericht door zijn vader, architect/ontwerper Paolo Tilche, verkoopt hij bijzondere woonobjecten die in eigen beheer, ambachtelijk of door grotere designmerken worden geproduceerd. De nadruk ligt op servies en bijzonder kookgerei. Een buitenkansje om de hand te leggen op de wonderbaarlijke magnetische bureaukalender ‘Tite’ van Paolo Tilche uit 1956.

Via Moscova 22, Milaan – www.arform.it

4. Keuken en bureau

Een industriële ruimte van 2000 m² vullen met keukengerei en bureauaccessoires lijkt niet zo eenvoudig, maar bij HighTech hebben ze er geen moeite mee. In het gebouw om de hoek van 10 Corso Como, waar ooit de drukinkt voor de Corriere della Sera werd opgeslagen, treft de bezoeker alles van scheepslampen tot watermeloenroze harmonicamappen en van nicheparfums tot designtheeketels. HighTech is van dezelfde eigenaars als meubelwinkel Cargo en kookwinkel Cargo etc., die ook zijn ondergebracht in voormalige industriële loodsen en evenzeer het bezoeken waard.

Piazza XXV Aprile 12, Milaan – www.cargomilano.it

5. Bekend en onbekend

Liefhebbers van bekende en minder bekende designobjecten, -lampen en -meubels kunnen eigenlijk niet om Understate heen: de winkel op de hoek van Via Varese heeft zowel nieuw design (Muuto, String) als vintage klassiekers van Eames en Norman Cherner. De eigenaars van deze interieurwinkel annex ontwerpstudio zijn meesters van de presentatie en bedenken steeds weer originele opstellingen in een masculiene, comfortabele stijl. Als Don Draper een Italiaan was, zou hij hier wonen.

Viale Francesco Crispi 5b, Milaan – www.understate.it

6. Rommelmarkt

Wie toevallig op de laatste zondag van de maand in Milaan is, treft langs de Naviglio Grande, het irrigatiekanaal dat bij Porta Ticinese begint, aan weerszijden een rommelmarkt aan van maar liefst twee kilometer lang. Aan vintage designklassiekers die moeiteloos in een weekendtas passen geen gebrek – we noemen de pastelgele ‘Ericofon’, de beroemde eendelige telefoon die in zoveel sixtiesfilms figureerde. Let ook op bureaulampen, je loopt zo tegen een Jieldé-lamp aan.

 Bron: Feeling Wonen juni 2016 | Foto 1 Gianluca Di Ioia’ | Tekst Christine Van Der Hoff