8 handige keukenhulpjes
Van een kraan die je zonder handen kunt bedienen tot laden waarin je kruiden kunt kweken of je smartphone veilig en droog kunt opladen: hoe deden we het ooit zonder? 8 x ‘Eureka!’ in de keuken.
Pluktuin in de la
Basilicum, salie, tijm en zelfs rucola groeien moeiteloos binnenshuis, in een potje. Dat brengt ons bij het volgende dilemma: we willen die potjes kruiden graag binnen handbereik, maar ze nemen ook ruimte in op het werkblad van de keuken. Om die kwestie op te lossen, bedachten studenten van de opleiding Industrieel Productontwerp van de Hogeschool West-Vlaanderen in samenwerking met het Oostenrijkse Blum een keukenlade met geïntegreerde kweekbak. De voorkant van de lade is gemaakt van transparant plexiglas dat het zonlicht ongehinderd doorlaat, zodat de plantjes rustig kunnen verder groeien.
Zonder handen
De Duitse kranenproducent Hansgrohe deed onderzoek naar keukengewoontes van Europeanen. Het goede nieuws: amateurkoks vinden volop inspiratie bij beroemde chefs. Het slechte nieuws: liefst 98 % (!) van de ondervraagden is ontevreden over zijn of haar keuken. En 63 % benoemt vooral de plek rond de keukenkraan en spoelbak als problematisch. Alvast één oplossing van Hansgrohe? De kranen ‘Metris Select’ en ‘Talis Select’, die voorzien zijn van een slimme drukknop die je bedient met je pols of elleboog. Temperatuur en waterdruk stel je eerst in met de zwenkarm, daarna is de knop bovenop de kraan klaar voor gebruik. Superhandig als je vieze handen hebt of zware pannen moet vullen.
Hoezo, te weinig plaats?
Een kleine keuken kan best praktisch zijn: alles dicht bij de hand en snel gepoetst. Maar soms, in het heetst van de kookstrijd, zou het handig zijn om een extra spoelbakje te hebben. Of een extra snij-oppervlak. Of een klein uitlekvergietje. De spoelbakaccessoires ‘Grundvattnet’ van Ikea voorzien daarin: ze passen op de meeste spoelbakken en daarna ook netjes in elkaar, waardoor ze in die kleine keuken ook niet te veel opbergruimte innemen.
Smooth operator
‘Geef eens snel een onderzetter?’ Wanneer je geen assistent in de keuken hebt en die ene pan toch snel van het vuur moet, is het handig als die even op het werkblad kan worden geparkeerd. Niet alle materialen kunnen daar tegen, maar Dekton van Cosentino wel. Dit ‘hoogtechnologische oppervlaktemateriaal’ is bestand tegen thermische schokken (van zo’n gloeiend hete pan bijvoorbeeld), krassen, vlekken en uv-licht. Wij zijn fan van deze stoere ‘Trilium’-afwerking, die oogt als geoxideerd staal en toch verrassend glad aanvoelt.
Apparaten mét app
Tijdsmanagement is belangrijk in de keuken. Maar vanuit de file koken is nu eenmaal onmogelijk. Of toch niet? Bosch koppelt zijn jongste generatie apparaten aan het internet. Dus ook de nieuwste combistoomoven. Je kunt een schotel in de oven klaarzetten en via de smartphone het apparaat op een afstand aanzetten. Met de app hou je een oogje in het zeil. Ook praktisch: door een samenwerking met Dr. Oetker volstaat het inscannen van de barcode. De oven bepaalt zélf hoelang en op hoeveel graden hij de pizza aanpakt. Kinderspel.
Opgeruimd & opgeladen
Aangezien we gemiddeld één tot twee uur per dag in de keuken doorbrengen, is daar meestal ook onze smartphone en/of tablet te vinden. Maar waar blijft dat nieuwe verlengstuk van het menselijk lichaam veilig en droog als er pasta wordt afgegoten of op hoog vuur wordt gewokt? De keukenlade is dan de logische keuze. Siematic bedacht het ei van Columbus: ladesysteem ‘Urban’, dat niet alleen qua afmetingen en materialen bijzonder flexibel is, maar ook uitgerust met geïntegreerde USB-poorten. Zo worden je telefoon en tablet opgeladen terwijl je de sterren van de hemel kookt.
Instant heet
Een Nederlandse uitvinding die de wereld verovert: dat is de kokendwaterkraan van Quooker. Dankzij het vernuftige systeem heb je te allen tijde kokend water bij de hand. Henri Peteri kreeg het idee voor de kraan toen hij in de jaren zeventig bij Unilever werkte en betrokken was bij de introductie van instantsoep. ‘Het is niet instant als je eerst nog het water moet koken’, vond hij. In 1978 kreeg hij een octrooi op zijn vondst, in 1985 richtte hij met twee zoons Quooker op en de rest is geschiedenis. Het systeem, dat rechtstreeks onder het aanrecht wordt gemonteerd, werkt als waterkoker, miniboiler en thermoskan in één. De speciale druk-draaibeveiliging zorgt dat er geen ongelukken gebeuren. En zoveel jaren en zoveel modellen later is er nu zelfs een Quooker-kraan met 24-karaats gouden finish.
Puzzelstuk
Bovenaan de wishlist van menig keukenprins of -prinses staat een kookeiland. Het levert een speelse indeling van de ruimte op en zo’n kookpodium is ideaal voor het entertainen van familie en vrienden. Stoer is deze ‘Loft’-keuken van het Oostenrijkse Team 7. Aan de zijkant van het eiland zijn open vakken voor alle spullen die je binnen handbereik wilt. Mooi en ergonomisch is het afneembare, hoge slagersblok, dat als een puzzelstuk in de hoek van het werkblad past. Het versterkt de robuuste uitstraling van de keuken, zonder de totale look te verzwaren.
Bron: Feeling Wonen oktober 2016 | Tekst Leen Creve