8 keukentrends: van notenhout tot beton

Keukens claimen sinds geruime tijd een vaste stek in de leefruimte. Met succes, zoals je ziet. Maar hoe ze dat doen, verschilt. Acht trends die gezien mogen worden.

Keukentrends trend1Arclinea Italia: glansrol voor brons

Koper en brons zijn al een tijdje de favoriete materialen in de huiskamer. En aangezien de keuken steeds vaker deel uitmaakt van die leefruimte, zette Arclinea de logische stap: het bracht een nieuwe uitvoering in (o.m.) een brons- en kopertint op de markt, hier toegepast op de Italia-keuken. `Italia’ was het eerste model dat Antonio Citterio eind jaren 80 tekende voor Arclinea, dat zich hiermee definitief profileerde als fabrikant van tijdloze, functionele keukens voor hobbykoks. Alles in deze keuken is gericht op professioneel comfort – van de extradiepe kasten (de standaard is 70 i.pv de gebruikelijk 60 cm voor wandopstellingen) tot het handgemaakte, gepatenteerde handvat, één van de eerste in zijn soort. De nieuwe afwerking van bronsgekleurd rvs is meer dan een update; door een speciaal en uniek procédé wordt het roestvrij staal nog harder en is het beter bestand tegen wrijving en corrosie. De warme bronskleur voelt zich thuis in een huiselijke context en neemt, door zijn weerspiegelend karakter, de kleur van het omringende materiaal aan.

Keukentrends trend2Bulthaup b3: de keuken als woonkamer

Zeg nooit zomaar keuken tegen `b3′ van de Duitse keukenproducent Bulthaup. Meer dan een keuken is het een leefruimtesysteem met onder andere de functionaliteit van een keuken. Die multifunctionaliteit dankt het no-nonsense ontwerp aan de combinatie van kookeiland en kastenwand. Het minimalistische eiland ­ zonder verbindingsnaden ­ is ideaal om eten te bereiden in gezelschap van familie en vrienden. De fronten en afmetingen zijn naar wens te kiezen en ook de kookplaat en spoelbak zijn optioneel. De multifunctionele wand, hier met zwevende kasten op aanrechthoogte, is uitgebreid met een plafondhoog wandpaneel. Ook dit paneel is in verschillende afmetingen en materialen verkrijgbaar en kan worden doorgetrokken naar andere ruimtes met een andere woonfunctie, zoals de living. Je kunt het wandpaneel volledig zelf inrichten met tien millimeter dikke planken die zeer stevig zijn en onzichtbaar aan de panelen worden bevestigd. In de horizontale voegen van de panelen kunnen ook andere functionele elementen worden geklikt, zoals houders voor kruidenpotten en voorraaddozen en aluminium haken voor kookgerei. Om de keuken helemaal tot woonruimte te tranformeren is er de b3 sideboard (hier achter de tafel): ideaal als extra opbergruimte of bijzettafel.

Keukentrends trend3Varenna phoenix: strak en toch warm met notenhout

Een strakke keuken ontwerpen is één ding, er een warme plek van maken, die in de leefruimte versmelt, is iets anders. Dankzij de uitgekiende keuze van materialen houdt de `Phoenix’-keuken het midden tussen tijdloos en hedendaags, strak en praktisch. Het natuurlijk gekleurde roodbruine notenhout, dat het koelere eikenhout stilaan vervangt in de hedendaagse keuken, zorgt voor de warme noot, het roestvrij staal verleent de keuken dan weer een clean, functioneel karakter. Dankzij het ultradunne werkblad van 5 mm, de greeploze fronten en de ononderbroken, gesloten achter- en zijwanden oogt het eiland rustig en eenvoudig. Dat gesloten karakter is overigens typisch Varenna: de overgang tussen keuken en woonkamergedeelte gebeurt d.m.v. kasten met glazen deuren: inkijk is mogelijk, maar orde en rust blijven bewaard…

Keukentrends trend4DADA VVD-keuken: architectenkeuken

Vincent Van Duysen – VVD – is sinds vorig jaar art director van Molteni en bij uitbreiding Dada, het keukenmerk van de Italiaanse designfabrikant. Zijn signatuur blijft evenwel op de eerste plaats die van een architect, ook als hij keukens ontwerpt. Probeer je dit model dan ook een beetje voor te stellen als een gebouw: van ver ogen het eiland en de wandopstelling als een boeiend facade van horizontale lijnen, open en gesloten vakken, licht en schaduwefecten. Van dichtbij zie en voel je in tal van details de hand van de meester. De open laden, die de gesloten voorzijde van het eiland lichter maken, het massief marmeren werkblad dat 16 mm boven de zijwand uittorent, en daardoor lichter oogt, de boord eveneens van 16 mm – die o.m. rond de spoelbak loopt in hetzelfde materiaal… Een keuken voor esthetische ijnproevers, maar één die ook andere liefhebbers kan overtuigen, door de brute schoonheid van de materialen. Maar vergis je ook daar niet: de metalen fronten, laden van eikineer en het marmeren blad lijken een ruw en onregelmatig oppervlak te hebben, maar van dichtbij zijn ze glad en aangenaam om op te werken.

Keukentrends trend5SieMatic Pure: de charme van echt hout

Het Duitse SieMatic bracht in 1960 de eerste greeploze keuken op de markt en trekt die strakke lijn door met Pure, een collectie met sobere lijnen en oppervlakken zonder knoppen, handvatten of overbodige decoratieve elementen. Door die minimalistische vormentaal kunnen alle functies (kookplaten, ovens, koelkast, afzuigkap…) in de architectuur geïntegreerd worden en wordt er benadrukt wat echt telt: de waarde van de materialen. Zowel voor de fronten als voor het werkblad zijn er talloze keuzemogelijkheden. In deze versie werd voor de kasten en het eiland geopteerd voor fineer van gerookte eik, waarvan de warme tint en verticale tekening mooi contrasteren met het bovenblad en de omlijsting van edelstaal. Om de deuren te openen volstaat een lichte druk, die dank zij een speciale coating geen vingerafdrukken achterlaat. Voor de binnenafwerking (zie detailbeeld) kan er worden gekozen tussen twee houtsoorten: lichte eik of donker kastanje. De tussenschotten zijn van mat aluminium en de bodem van de laden is bekleed met flock, een fluweelzachte coating.

Keukentrends trend6Scavolini open workshop: industrieel maar gezellig

Na het grote succes van de `Diesel Social Kitchen’ uit 2012 was het tijd voor een nieuwe samenwerking tussen de Italiaanse keukenfabrikant Scavolini en Diesel. De naam van deze gloednieuwe keuken is `Open Workshop’ en vat het concept goed samen: een warme open keuken met een industriële touch. Keukens zijn persoonlijke leefruimtes maar ook ontmoetingsplekken, een plek waar je met vrienden kookt en samen een aperitief neemt. Het uitgangspunt hier is een modulaire metaalstructuur van buizen die zeer industrieel aandoet, als in een atelier. De buizenstructuur kan worden ingevuld met open of gesloten vakken, al dan niet met glazen deuren. Die bestaan in drie versies: rookglas met een zwarte draad, helder glas met een witte draad of glas met verticale lijnen – alledrie met aluminium deurlijsten, die voor extra lichtreflectie zorgen. Was de `Social Kitchen’ enkel verkrijgbaar met zware retro handvatten op de deur, dan krijg je met de nieuwe `Diesel Open Workshop’ eindelijk een handvatloze keuken. De greep is nl. ingewerkt bovenop de deurfronten, over de volledige breedte van de laden en bovenaan de kolomkastdeuren.

Keukentrends trend7Eggersmann E3.0: beton in de kijker

Eggersmann produceert als meer dan honderd jaar hoogwaardige designkeukens op maat en combineert daarbij ambachtelijke tradities met de nieuwste fabricagetechnologieën. De ontwerpen verwijzen o.m. naar de principes van de Bauhaus-beweging: krachtige lijnen, gladde oppervlakken, hoekige vormen en neutrale kleuren. Naast een standaard collectie en het Unique-gamma, waarbij uitzonderlijke materialen als Corian en diverse soorten natuursteen en graniet ingezet worden, is er `E3.0′, een assortiment met extra bergruimte dat inspeelt op individuele verzuchtingen. Een typisch voorbeeld daarvan is deze greeploze keuken met kastenwanden en eiland van mdf waarop een dunne laag beton werd aangebracht. Vervolgens werd alles afgewerkt met een beschermende lak, zodat vocht en vet er geen vat op hebben. Het werkblad is van Silver Touch, warm gewalst roestvrij staal met krasvast oppervlak. Die combinatie wordt aangevuld met elementen van eikenhout, afkomstig uit verantwoord beheerde bossen.

Keukentrends trend8Leicht kleurengamma: kleuren met Le Corbusier

Leicht vindt dat de keuken vloeiend mag overlopen in de woonruimte en hoe kun je dat beter realiseren dan met kleuren die in beide ruimtes terugkeren? Daarom introduceerde de Duitse keukenfabrikant als enige het gepatenteerde kleurengamma van Le Corbusier, Les Couleurs. Daarmee keert het bedrijf terug naar de vormgevingsprincipes van het klassieke modernisme, en speciaal die van kleur. “Rood werkt stimulerend en straalt kracht uit. Objecten in het rood maken een actieve, belangrijke indruk”, zei Le Corbusier al. De nieuwe keuken Classic-FS/Stone combineert `L’Ocre Rouge’ uit LesCouleurs met het op zandsteen lijkende, met de hand aangebrachte Stone. De aardetint komt terug in de verbindingsmodule tussen het kook- en het spoeleiland en in de zwevende kastenwand, en maakt dan via de open wandkast een harmonieuze overgang naar de woonruimte. Kleuren kunnen ruimtes vergroten, verbinden en sluiten. In totaal werden er vijftien kleuren geselecteerd, waaronder drie grijstinten voor het Classic-FS-gamma.

Bron: Feeling Wonen april 2017 | Samenstelling Karin De Ridder, Jan De Vos en Emmy Toonen