Achter de schermen bij Flexform

In 2019 was het precies 60 jaar geleden dat de gebroeders Galimberti in Meda hun meubelatelier openden. Dat die bescheiden onderneming uitgroeide tot één van de meest succesvolle designmerken in Italie en het buitenland is de verdienste van artistiek directeur Antonio Citterio, maar ook van de familie Galimberti. Het is nu al de derde generatie die met evenveel enthousiasme blijft inzetten op een artisanale aanpak op industriële schaal en op een doorgedreven kwaliteitscontrole.  

Flexform familie

Pietro Galimberti van de tweede generatie, met achter hem de derde generatie, die nu de touwtjes van het familiebedrijf in handen heeft. Van links naar rechts: Luca, Matteo, Saul en Giuliano Galimberti.  

Sinds 2019 begon ook Flexform, zoals zovele van de hi-end design bedrijven, met een outdoorcollectie. Vaak zijn het de aanpassingen van meubels uit de indoorcollectie. Zoals de onderstaande stoel ‘Peter’ uit 2004 van wie de outdoorversie qua looks en kwaliteit niet onder hoeft te doen voor het origineel.  

Antonio Citterio is intussen al meer dan 40 jaar één van de topontwerpers van het bedrijf (zie hieronder) en tegelijkertijd de man die zorgt voor de uniformiteit en de lijn van de verschillende collecties. Als net afgestudeerde architect kreeg hij van de Galimberti’s meteen de kans om zich waar te maken. En dat deed hij met verve. 

Antonio Citterio

Sofa ‘Groundpiece’ uit 2001 is één van de best- en longseller van huisdesigner Citterio. Het is een modulair systeem van losse elementen, die je kun samenvoegen tot een 2- of 3-zitbank, hoekbank of andere opstelling naar keuze.

Bij de lancering van hun eerste complete outdoorcollectie in presenteerde Flexform ook de outdoorversie van fauteuilklassieker ‘Ortigia’ (zie hieronder). We volgden de manuele assemblage ervan, die ongeveer anderhalf uur in beslag nam.  

Foto Kaatje Verschoren

Meer inspiratie  

Benieuwd naar de geschiedenis van Flexform, de klassiekers binnen de collectie en het productieproces van de outdoorversie van de Ortigia? Kijk snel in onze editie 5, nu in de winkel.  

flexform.it