Appartement met speelse accenten in Leuven
Het was een sprong in het duister voor Lieve Deman om haar grote huis met tuin op het platteland te verlaten. Hier had ze immers haar kinderen zien opgroeien. Maar dankzij een van die kinderen, die dit appartementje in de stad op haar maat ontwierp, werd het een zachte landing.
Transparantie
Een woning voor je moeder ontwerpen, het is een niet te onderschatten opdracht. Zeker als je vader een paar jaar eerder overleden is en je moeder aangeeft dat ze weg wil uit het grote huis buiten de stad waar je zelf bent opgegroeid. Wim Van der Vurst van het Antwerpse bureau i.s.m. architecten is die zoon. “Natuurlijk was het een uitdaging. Je moeder een nieuwe thuis geven is een hele verantwoordelijkheid. Elke ontwerpbeslissing was dan ook een persoonlijke beslissing”, vertelt hij. “Opeens alleen wonen is niet evident. En naar een appartement verhuizen als je uit een groot huis met een grote tuin komt, al evenmin. Daarom hebben we vooral geprobeerd om een warm thuisgevoel te creëren. Dat deden we met ‘zachte overgangen’ tussen de verschillende ruimtes, die het interieur een open en uitnodigende look geven: een aantal muren zijn half transparant of van glas, en op verschillende plaatsen kozen we voor subtiele schuifdeuren. Zo voel je je hier nooit opgesloten, maar heb je toch genoeg intimiteit.”
Kast-deur-wand
Op één deur zijn de architecten extra trots. Het gaat om een pendeldeur (draaiend om een spil tussen de vloer en het plafond) die omgebouwd werd tot een halfopen boekenkast met een wand van geperforeerde staalplaat. Die kast kan dienen als scheidingswand tussen het bureau en het logeerbed, of de woonkamer afsluiten. “Dit appartement heeft maar één slaapkamer, maar ik wilde absoluut een tweede slaapplek voor als een van mijn vier kinderen of tien kleinkinderen wil blijven slapen”, aldus Lieve. Ook over de keuken is goed nagedacht. “Ik heb nooit een open keuken gehad, maar nu vind ik het geweldig”, geeft Lieve toe. “Als ik bezoek heb, kan ik gewoon bij mijn gasten blijven terwijl ik met het eten bezig ben. Het dunne, strakke werkblad van roestvrij staal is superhandig en ik heb veel opbergruimte. Nog een groot voordeel: de keuken is snel gepoetst.”
Minimalistisch met een leuke accenten
“Onze stijl wordt wel eens omschreven als minimalistisch, maar zo zien we het zelf niet”, vertelt Wim Van der Vurst. “Wel houden we van een neutrale basis en een zekere rust, die we in dit geval hebben gecreëerd met witte muren en schuifdeuren. Maar we integreren ook altijd wat verrassende of speelse accenten. Vandaar de knalgele, roze en muntgroene kleurvlakken hier en daar. Die zorgen voor een vrolijke noot. Het hoeft niet allemaal serieus te zijn.” De meeste bergruimte is ingebouwd, en de enkele meubelen die er staan, bracht Lieve mee van haar vorige woning. In het vitrinekastje bewaart ze haar herinneringen. “Mijn man was burgerlijk ingenieur en moest veel reizen voor het werk. Wij gingen altijd mee en woonden achtereenvolgens in Tunesië, Irak, Zuid-Afrika en Parijs. Die hoofdstukken uit ons leven bracht ik mee naar hier, via de kunstwerken aan de muren.
Rust in de stad
“Ik gebruik elke ruimte in dit appartement heel intensief. Het is anders wonen dan in een groot huis, maar daarom niet slechter. Ook de tuin mis ik eigenlijk niet. Het terras is gunstig georiënteerd en de platanen langs de Dijle geven mij een mooi groen uitzicht. Het is hier dan ook zalig zitten”, aldus Lieve. “Het grote voordeel als je midden in de stad woont, is dat je vlakbij alles hebt wat je nodig hebt: winkels, cultuur, openbaar vervoer… En toch woon ik heel rustig: het pad naast het water is enkel toegankelijk voor fietsers en wandelaars.” Zoon Wim mag dan ook gerust zijn: zijn moeder is hier gelukkig!
Bron: Feeling Wonen april 2016 | Tekst: Leen Creve | Foto’s: Dorien Ceulemans