Een bel-etagewoning vol licht in Berchem

Het huis van Katrijn en Jim is geen alledaagse, donkere bel-etagewoning. Neen, van zodra je er binnenstapt, komt het licht je tegemoet en is het stadsgevoel op slag verdwenen!

Schot in de roos

“Voor de verbouwing deden we een beroep op het Antwerpse bureau Komaan!architecten. We gaven hen op creatief vlak carte blanche om een budgetvriendelijke renovatie uit te tekenen – ‘Verras ons!’, zeiden we – maar volgden het project uiteraard mee op. Het werd een erg aangename samenwerking. Ik denk dat het resultaat dat ook uitstraalt”, aldus Katrijn.

Halve verdiepingen

Het huis van Katrijn en Jim is een typische bel-etagewoning: een herenhuis met souterrain voor het toenmalige huispersoneel, dat voor de helft boven het straatniveau uit komt. “De structuur, met verschillende niveaus en ‘halve verdiepingen’, hebben we behouden”, zegt Katrijn. “Maar tegelijk hebben we alles omgegooid: je staat nu meteen in de keuken, die één geheel vormt met de eethoek en de zitruimte. Dat sluit veel beter aan bij wat wij de hartslag van de dag noemen: je komt binnen, drinkt iets in de keuken, schuift daarna aan tafel en belandt uiteindelijk in de sofa, dicht bij de tuin. We hebben ook zoveel mogelijk licht binnengehaald. Een voltreffer op dat vlak is het bovenste raam aan de tuinkant, waardoor we vanuit de leefruimte overdag naar de wolken en ‘s avonds naar de sterren kunnen kijken.”

Zweedse stijl

Wat de aankleding betreft, valt in de leefruimte meteen het overheersende wit op. “Dat heeft te maken met het optimaliseren van de lichtinval. Bovendien houden we wel van zo’n helder, minimalistisch interieur, waarin kleurtoetsen in details of accessoires voor de nodige warmte zorgen. We hebben vooral voor sobere Zweedse meubels gekozen en gebruikten niet al te veel vintage stukken, want als je te veel vintage met elkaar combineert, komen de stukken vaak niet meer tot hun recht.”

Bron: Feeling Wonen mei 2016 | Fotografie Stefanie De Neve | Styling Sigrid De Ceuleneer | Tekst Jan De Vos