Binnenkijken bij Femke Furnée van Fest Amsterdam

Neem een kijkje in het huis van Femke Furnée, oprichtster van het betaalbare designmerk Fest Amsterdam, waar ze ontwerpen van haar eigen label moeiteloos combineert met andere designstukken én antiek. “Ik wil niet in een huis wonen met enkel Fest-items. Mijn interieur kies ik uit op gevoel, een ontwerp moet mij raken.”

Feeling Wonen Binnenkijken bij Femke Furnée van Fest Amsterdam
Femke Furnée en haar vriend Lennart Rottier op hun Dunbar-bank met kussens van Fest. Chinese kunstwerken die Femke kocht op een antiekmarkt in Haarlem. Salontafel van Gubi. © DePasquale+Maffini

Binnenkijken bij iemand thuis die dagelijks bezig is met design is altijd interessant. De manier waarop ontwerpers of creatieve ondernemers naar hun eigen huis kijken is verfrissend. Hoewel de een zich liever niet met eigen ontwerpen omringd, staat het huis bij de ander vol met prototypes. Bij Femke van Fest spotten we een mix van beide. Ze vertelt over haar weg naar succes en haar speelse en kleurrijke huis dat zich bevindt in een oude scheepswerf in Amsterdam Noord.

Fest is een snelgroeiend merk. Jullie openen binnenkort een eerste brandstore in ons land, aan de Steenhouwersvest in Antwerpen. Hoe is het allemaal begonnen?

“Onze eerste eigen buitenlandse winkel inderdaad, we hebben er ontzettend veel zin in. Ik begon zeven jaar geleden zonder ervaring en met een beetje spaargeld. Inmiddels is Fest uitgegroeid tot een interieurmerk met een eigen designcollectie die wordt verkocht in meer dan 20 landen. Dat had ik zelf ook nooit verwacht. Ik heb kunstgeschiedenis gestudeerd. Heel iets anders, maar het heeft ook veel raakvlakken, want bij Fest ben ik ook heel visueel bezig. Tijdens mijn studie was ik op zoek naar betaalbaar design voor mijn eigen huis, maar dat kon ik nergens vinden. Toen kwam ik op het idee om zelf een interieurmerk te beginnen. Ik had niks te verliezen, dus ik dacht: waarom niet?”

Welk ontwerp van Fest mocht absoluut niet ontbreken in je eigen huis?

“De Dunbar sofa een strak en tijdloos ontwerp, maar vooral mega comfortabel. Toen ik hierheen verhuisde koos ik daarom opnieuw voor deze bank, maar dan wel in een andere kleur en opstelling. Je kunt veel van onze ontwerpen personaliseren. Dat is ook een voordeel als je een interieurlabel hebt: je kunt wat sneller iets nieuws in huis halen.”

Feeling Wonen Binnenkijken bij Femke Furnee van Fest Amsterdam
© DePasquale+Maffini

Hoe zou je je eigen interieurstijl omschrijven?

“Ik hou van combineren. Ik vind het interessant om te zien hoe ontwerpen van Fest samengaan met ander design – o.m. van Gubi en Louis Poulsen – en mix nieuw design graag met oude items. Ik struin regelmatig over antiekmarkten en haal enkel meubels en accessoires in huis waar ik echt verliefd op word. Zo vond ik het Japanse bureau op Marktplaats en de Chinese kunst op een antiekmarkt in Haarlem. Van mijn vriend kreeg ik een bijzonder verjaardagscadeau: de spiegel van David Derksen en Lex Pott, met wie ik nu samenwerk voor Fest. De ruimtes en de functies daarvan zijn voor mij ook heel belangrijk, daar stem ik de interieuritems op af.”

Feeling Wonen Binnenkijken bij Femke Furnee van Fest Amsterdam
Zicht vanuit de woonkamer op de slaapkamer boven. Spiegel van David Derksen en Lex Pott. © DePasquale+Maffini

Licht eens toe.

“In onze woonkamer wilde ik een ontspannen en uitnodigende sfeer creëren, vandaar dat ik koos voor warmte tinten in combinatie met een groene, fluwelen bank. Door de plafondhoge gordijnen van vier meter heeft het wat weg van een theater. De hoogte zorgt hier voor zo’n ruimtelijk gevoel en de kleuren voor gezelligheid. De slaapkamer heeft een neutraler en rustiger kleurenpalet en het kantoor beneden weer iets zakelijker, met veel zwart-wit.”

Zien we iets terug van de rijke geschiedenis van het pand?

“Alle huizen in deze oude scheepswerf zijn anders, dat is zo leuk aan dit project. Het bijzondere aan deze woning zijn niveauverschillen en de organische houten muren die de vorige bewoner heeft aangebracht. De makelaar zei tijdens de bezichtiging dat we de houten wandbekleding konden verwijderen, maar mijn vriend en ik vonden het juist supermooi. Vooral met die rondingen. De atypische haard hing er ook al, daar droomde ik altijd al van. Dus ik was al snel om toen ik hier voor het eerst kwam. Het is ook zo’n fijne en verscholen plek aan de rand van een bos. En dat zo dichtbij het centrum van Amsterdam, dus we kunnen zo de drukte opzoeken.”

Feeling Wonen Binnenkijken bij Femke Furnee van Fest Amsterdam
Stoelen Monday van Fest met Febrik-bekleding Razzle Dazzle natural. Lamp van Louis Poulsen, tafel van Gubi. Japans bureau en groen lampje, beide antiekvondsten. © DePasquale+Maffini
Feeling Wonen Binnenkijken bij Femke Furnee van Fest Amsterdam
Schaal Dixon in kleur Nude van Fest. © Fest
Feeling Wonen Binnenkijken bij Femke Furnee van Fest Amsterdam
Fauteuil Sinclair in Royal Magnolia met daarachter vazen Obi, beide van Fest. © Fest

festamsterdam.com

Meer inspiratie

Binnenkijken bij Amaryllis Jacobs en Kwinten Lavigne van de Brusselse designgalerie Maniera.

Tekst Jackie Oomen