Binnenkijken bij Lies Mertens

Handtassenontwerpster Lies Mertens geeft zich altijd voor de volle 100%. Haar eerste collectie was amper uit of ze had al een vaste stek in de Kloosterstraat. En met haar interbellum-appartement is het niet anders: de renovatie en inrichting ervan stralen al net zoveel passie en gedrevenheid uit.

Berchem Palace

“Van zodra ik hier de eerste keer binnenkwam, had ik een wow gevoel. Alles in dit appartement, in het beschermd gebouw waar vroeger de cinema Berchem Palace was, was afgeleefd en kapot. Maar ik zag het licht dat zowel vooraan als achteraan binnenkwam, het uitzicht en de ruimtes en ik was meteen verkocht.” Er waren ook nog andere troeven, de oude parketvloer met details en patronen zoals je ze nu niet meer vindt, de sierlijsten, de tegels in de keuken en de authentieke radiatoren. Maar alle andere elementen moesten vervangen worden. Eerst begon de afbraak, met de hulp van een heleboel vrienden, en volgens een strikt getimed schema. In het appartement uit de jaren 30 dat bewoond werd door een Joodse vrouw, waren er nog twee keukens, één voor vlees en een andere.

Lies sloopte de niet dragende muur tussen die twee kleine en donkere keukentjes en deed het zelfde met de muur tussen de keukens en de leefruimte. Ze verving de helft van die muur door een halve muur in staal met glas die voor nog meer ruimtelijkheid en licht zorgt. Lies: “Ik hou van die mix van het industriële met het chique en authentieke van het originele appartement. Ik hou van warme en oude dingen maar ik vind dat staal ook veel charme heeft. In mijn winkel in de Kloosterstraat heb ik ook staal gecombineerd met oranje velvet.” De oorspronkelijke deur van de gang naar het nachtgedeelte – met de twee slaapkamers, een grote en een kleine, en de badkamer – die in deze muur stond verhuisde naar achter. Zo werd die gang minder lang en kon de keuken groter worden. Een slimme ingreep die mee begeleid werd door vriend en burgerlijk ingenieur Arnout van Soom van Collectief Mars.