Boektip: The complete book of colourful interiors

Dat Belgen nog veel last hebben van koudwatervrees als het op kleur aankomt, is een feit. Dit nieuwe boek The complete book of colourful interiors wil twijfelaars naar het kleurkamp doen overstappen, met de hulp van inspirerende foto’s en praktische ideeën. Wij vroegen meer uitleg aan co-auteur Iris De Feijter.

Waarom dit boek?

“Ons eerste boek (nvdr: ‘Who’s Afraid of Pink, Orange, and Green? Colourful Living and Interiors’) was een inspiratieboek, maar voor lezers is het niet altijd even makkelijk om de vertaalslag te maken naar kleuren voor hun eigen interieur. Irene (Schampaert) en ik wilden met dit vervolg dan ook praktische antwoorden bieden op vragen als ‘Waarom heb ik kleur nodig’, ‘Hoe kies ik kleuren?’ en ‘Wat zijn de effecten van kleuren op je interieur en jezelf?’ Naast dat informatieve stuk tonen we natuurlijk weer veel voorbeelden, ditmaal gegroepeerd per kleur, en laten we interieurs met verschillende kleurcombinaties zien.”

Waarom zijn we zo bang van kleur en houden we het maar liever op wit?

“Ik denk dat Belgen, maar ook Fransen, Duitsers en Scandinaviërs iets voorzichtiger zijn als het op kleur aankomt, omdat we meer binnen leven dan pakweg Italianen en Spanjaarden. Maar we zien stilletjes aan toch ook bij ons verandering komen. In de catalogi van populaire Scandinavische merken als Hay, Muuto en Ikea, bijvoorbeeld, maken de witten en beiges sinds een paar jaar plaats voor opvallendere kleuren. En kijk naar de modebladen, de interieurtijdschriften of Instagram: het millennial pink is niet meer weg te denken. Dat blijft hangen bij mensen, want hoe meer je een kleur ziet, hoe aanvaardbaarder die wordt. Het is trouwens een misverstand om te denken dat je met witte muren een neutrale ruimte creëert; wit is harder dan je zou denken. Dat betekent niet dat we allemaal meteen ons hele interieur moeten veranderen; je kunt kleur ook introduceren met gordijnen of accessoires of beginnen te experimenteren in een kleinere ruimte.”

© Martin Solyst

The Complete Book of Colourful Interiors. Tips, tricks en inspiratie, Iris De Feijter en Irene Schampaert, Nl en Eng. versie, € 45, Lannoo.

Lees het volledige interview in editie 1. Nog tot 5 april verkrijgbaar.

Tekst Emmy Toonen