Comeback van de ouderwetse warmtebronnen

Nu ingebouwde verwarmingssystemen haard, kachel en radiator overbodig gemaakt hebben, zijn de ouderwetse warmtebronnen aan een klinkende comeback begonnen. Ze vormen het nieuwe hart van het huis, niet per se voor de warmte, wel voor de sfeer, het design en het gezellige ritueel.

open haard design

Design klassieker

Meer dan veertig jaar na de eerste ‘Gyrofocus’, ontving dit ontwerp van Dominique Imbert een bijzondere prijs. De vrijhangende en 360 graden draaiende open haard werd tijdens de Pulchra Design Awards 2009 uitgeroepen tot ‘Mooiste voorwerp ter wereld’. Ook de vele expo’s waarin deze haard van Focus uit 1968 wordt getoond (o.a. in het Guggenheim Museum New York) en de kopieën en herinterpretaties die ervan in omloop zijn, onderschrijven de kracht van dit iconische ontwerp.

tapijt tuinslang

Tuinslang

Toen Studio Siem Pabon vorig jaar het ‘Cosy Carpet’ presenteerde, leek het nog toekomstmuziek, maar ondertussen heeft het Nederlandse Weltevree dit spectaculaire kleed in productie genomen. Het lijkt op een opgerolde tuinslang, maar dan omwikkeld met gekleurd katoen en heerlijk warm, vooral als het op de radiator is aangesloten. Aanvankelijk was de behaaglijke warmte slechts bijzaak. De ontwerpers pompten heet verwarmingswater door het kleed om zo de huisstofmijt te doden. Doel: een vloerkleed voor mensen met allergieën en astma. De grap is dat juist die bijzaak uitgroeide tot een ultieme troef.

radiator wit

De vriendelijke nomade

Het leek Satyendra Pakhalé verspilling om zijn hele huis te verwarmen terwijl hij slechts gebruik maakte van een paar vierkante meter. Dus bedacht hij een oplossing, in de vorm van de ‘Kangeri Nomadic Radiator’, een mobiele radiator van aluminium en eikenhout. Zodra de ‘Kangeri’ op temperatuur is gekomen, kan de stekker uit het stopcontact en geeft hij nog uren warmte. Deze vriendelijk nomade heeft wieltjes en vergezelt je maar wat graag van kamer naar kamer. Nu nog een prototype, maar binnenkort uitgebracht door Tubes Radiatori.

Bron: Feeling Wonen oktober 2016 | Samenstelling Roos Stalpers