Creëer je eigen mini-museum

Meer tijd thuis doorbrengen heeft ook zijn positieve kanten. Al was het maar om je interieur een kleine boost te geven. De redactie van Feeling Wonen geeft je elke dag een tip om van je huis een warme, persoonlijke thuis te maken. Vandaag: tover je open wandkast om tot een mini-museum met je favoriete objecten.   

Hem Design Studio

Een open wandkast is het ideale hulpmiddel om interieurschatten te etaleren, of het nu gaat om koffietafelboeken, objecten of dierbare souvenirs. Veel mensen hebben wel ergens in huis een open kast staan. Toch is het stylen van een open kast niet de makkelijkste klus.

6 tips om een harmonieus geheel te vormen aan de hand van een casestudy

1. Verzamel objecten waar je blij van wordt of die een betekenis voor je hebben op één plaats. Persoonlijke items maken een interieur eigen, denk aan souvenirs, cadeaus, boeken, mooie tekeningen…

2. Kies een kleurenpalet. Kies voor een ingetogen kleurenpalet, natureltinten in combinatie met zwart en hout, als je de wandkast snel te aanwezig vindt. Of kies juist voor een breed kleurenpalet met enkele opvallende kleuren die je op diverse planken laat terugkomen of bijvoorbeeld voor één kleur per schap. Door bewust over het kleurgebruik na te denken, ontstaat er sneller een geheel.

3. Wees creatief en zorg voor voldoende variatie. Leg boeken neer, maar zet er ook enkele rechtop of toon de cover van je mooiste boek. Draai de kaften van minder mooie boeken om, zodat deze niet afleiden (zie artikel ‘creëer rust in je thuisbibliotheek’). Voeg naast boeken ook voldoende objecten, vazen of andere decoraties toe, op diverse plaatsen in de kast.

4. Bekijk je kast van een afstandje. Twijfel je? Haal dan een item weg of zet iets op een andere plek. Maak een foto voor elke wijziging als je verschillende composities test, dan kun je vaak een betere beslissing nemen.

5. Creëer meerdere dimensies. Linksboven zie je twee lijsten, die elkaar net overlappen. Ook zie je nog kleine objecten op boeken staan. Dat zijn enkele voorbeelden die een dieptegevoel creëren.

6. Zorg ervoor dat het niet te rommelig oogt. Groepeer kleinere objecten (keramiek, glaswerk, planten) of werk met aantrekkelijke opbergdozen.

Beeld: serie kasten ‘Lift’ van Staffan Holm voor Hem Design Studio.