Design in Brussel

DesignBrussels is een gloednieuw platform dat hoofdzakelijk Belgische ontwerpers en makers uit het galerie- en verzamelcircuit grotere zicht-
en kenbaarheid wil geven.

DesignBrussels eerste tentoonstelling rond collectible design. Midden: staanlampen van restmetaal door Jimmy Beyens (BE), links zitbank ‘Traff Bench’ van Tim Vranken (BE).

Initiatiefnemers Roel Rijssenbeek en Jean-François Declercq kunnen daarbij rekenen op een groot netwerk van binnen- en buitenlandse designers, experten en galeristen –  Rijssenbeek als voormalig artistiek directeur van Design September, Declercq met zijn galerie Atelier Jespers in Brussel. Hun eerste wapenfeit is een tentoonstelling in hun vaste stek in Brussel: ruimte Area 42, deel van het voormalig RTT-gebouw van architect Michel Polak.

Kruk van Stand van Zaken (BE)

Verzamelstukken – one offs of beperkte edities – , functioneel of decoratief, in de vorm van meubels, wandtapijten, verlichting en accessoires geven elkaar de ruimte, dankzij de sobere opstellingen. Dat visuele overzicht helpt de raakvlakken tussen design, ambacht, architectuur en kunst te zien en verbanden te leggen.

Lamp van Nicolas Erauw (BE)

Design Brussels wil naast curator ook editeur zijn, met als eerste stuk de ‘Alcove’ buitenbank van de in Brussel gevestigde Inessa Hansch.

Van voor naar achter: ‘Dear Eva’ lamp van Pierre Codens (BE), ‘Felt Masks’ van Pierre-Louis Graizon (FR), ‘Rio Chair’ van Sebastien Caporusso (BE) en buitenbank ‘Alcove’ van Inessa Hansch (BE)

Hoewel hun uitvalsbasis Brussel is, vullen Rijssenbeek en Declercq hun lijstje ontwerpers uit onze hoofdstad met ander Belgisch en internationaal talent aan en organiseren ze regelmatig tentoonstellingen en talks in het buitenland – de volgende expo vindt plaats in Biarritz, vanaf 17 juli.

Design Brussel, openingstentoonstelling ‘Présentation 00’, nog tot 10/9, Area 43, Paleizenstraat 46, 1030 Brussel – designbrussels.com

Foto’s: Jeroen Verrecht