Design September: onze best of

Daar is Design September weer, en we zijn er helemaal klaar voor! Van 8 tot 30/9 laat Brussel zich weer van haar creatiefste kant zien, met een honderdtal evenementen rond design in de breedste zin van het woord. Onze top drie.

Design September roel rijssenbeek

Editie 2016 in een notendop

Een gesprek met Roel Rijssenbeek, artistiek directeur van festival Design September:

“Ook dit jaar brengen we een honderdtal evenementen rond design in de brede zin van het woord (meubels, textiel, architectuur…). Ze illustreren nog maar eens wat voor een dynamische, vernieuwende en creatieve stad Brussel is. Je maakt er kennis met de gevestigde waarden en jonge talenten, die allemaal hun deur openzetten voor het publiek. De expo ‘Belgian Matters’, die in april al te gast was in Milaan, speelt in op één van de thema’s van ons festival, nl. Arts & Crafts. Ons parcours laat je ervaren dat Brussel nog steeds bruist van vakmanschap en knowhow. En we volgen een aantal trends op de voet, zoals de heruitgave van vintage en beperkte oplages. Valerie Objects zal daar op de Design Market van 10 en 11/9 van getuigen. Aan de andere kant lonkt het zogenoemde galerie-design steeds nadrukkelijker naar de kunstwereld. Op de 4 lezingen die we organiseren zullen onze gastsprekers uitgebreid ingaan op al die verschillende trends en diversiteit in de designwereld.”

Design September Gaetano Pesce2

1. Lezing van eregast Gaetano Pesce

Roel Rijssenbeek: “Het doet je toch iets als je iemand mag ontvangen die designgeschiedenis heeft geschreven. Pesce’s fauteuil ‘Up’ (foto) is een stijlicoon van de jaren 60 en 70. Zijn werk heeft altijd een technologische dimensie gehad, maar hij was ook één van de eersten die erin slaagde om met een industrieel productieproces toch unieke stukken te maken. Inmiddels is hij bijna 80, maar nog steeds heel actief. Waar hij het over zal hebben? Geen idee, we hebben hem carte blanche gegeven, net zoals al onze gastsprekers. Volgens mij is dat trouwens de reden waarom ze op onze uitnodiging ingaan. Als je designers vrij laat, praten ze vanzelf over het ontwerpen zelf, het creatieve proces pur sang. En dan is de link met de culturele dimensie van ontwerpen, die ons zo na aan het hart ligt, snel gelegd. Allemaal komen luisteren, dus!”

28/9, 20u in Flagey. Reserveren: flagey.be – 02 641 10 20

 

ligne Design september

2. Tentoonstelling New Belgians

Het prachtige BIP (Brussels Info Place) op het Koningsplein krijgt een mooie delegatie jonge designers te gast. In april trokken ze op uitnodiging van WMBM (Wallonie Bruxelles Design Mode) al samen naar Milaan, en hier zetten zet dat avontuur verder. “We kwamen goed overeen”, vertelt Pierre-Emmanuel Vandeputte. “Dus spraken we af om iets samen te doen. Het leek ons belangrijk om ons werk ook in eigen land te laten zien. Door dat samen te doen, kunnen we meer gewicht in de schaal leggen.”  De jonge designer heeft nog een heleboel projecten op stapel staan. Daarvan is het meest ‘Brussel’-getinte ongetwijfeld een reeks tassen op basis van oude werfdoeken waar de Grote Markt op is afgebeeld. En Recyclart gaat het krukje waar hij hier op zit, in productie brengen. “Ik heb het op de avond voor ik naar Milaan vertrok, nog snel ontworpen voor bij ‘Nascondino’, mijn schuilschelp van hout en vilt (foto).” Net zoals eerder met zijn ladderstoel ‘Belvédère’ (die nu in Denemarken wordt uitgebracht door WeMadeCopenhagen) wilde Vandeputte met ‘Nascondino’ een unieke ervaring creëren. Tijdens de expo ‘New Belgians’ zul je zijn werk aan den lijve kunnen ondervinden, en word je bovendien vergast op stukken van zijn companen Valentin Van Rarenstyn, Frédérique Ficheroulle, Romy Studio, Pauline + Luis en Thien Vo, allemaal belangrijke spelers in de nieuwe Belgische designscene. Allen daarheen!

8/9 – 30/9, BIP Koningsstraat 2-4, 1000 Brussel. Vernissage 16/9 om 18u.

 

Design September cocolab

3. Open Door: textieldesign van Cocolab

CoCoLab is een samenwerking tussen textielontwerpers Charlotte Lancelot en het trio No More Twist.
“De naam CoCoLab staat voor collaboration, co-working en laboratorium”, legt Charlotte uit. “De bedoeling was om de werkruimte te delen en zo bij te leren van elkaar en elkaars werk objectief te beoordelen. En om misschien, op termijn, een aantal projecten samen te realiseren. Het luik ‘laboratorium’ benadrukt dat we willen experimenteren met technieken en de begane paden een beetje verlaten. En het gebouw dat we hebben gevonden heeft een etalage, waardoor we echt aanwezig kunnen zijn in de stad en in contact blijven met ons publiek…” “Iedereen die hier komt, vindt het heel fascinerend om eens achter te schermen te kunnen kijken”, vertelt Anne de Prémare van No More Twist. Uiteraard houden de jonge ontwerpers een aantal dingen over hun productieproces liever geheim (wat ook de reden is waarom ze niet permanent open deur houden), maar aan de andere kant willen ze hun kunst toegankelijk en ‘leesbaar’ maken. “Voor ons is het eindproduct altijd meer dan het resultaat van het productieproces”, gaat Marie Béguin van No More Twist verder. “Wij proberen er namelijk voor te zorgen dat het de sporen van dat proces in zich draagt. Via de patronen in ons textiel, bijvoorbeeld. Die zijn niet alleen esthetisch bedoeld, maar zijn een illustratie van het productieproces.” CoCoLab is geen winkel, al ziet hun locatie er heel mooi en uitnodigend uit. De gelijkvloerse verdieping is toegankelijk voor het publiek, hier vinden ook de initiatiecursussen die ze geven plaats. Het doel van die cursussen? Alweer om de mensen kennnis te laten maken met de verschillende aspecten van de textielkunst. Die cursus zal plaatsvinden tijdens de Open Doors op 17 en 18 september. “Het programma staat nog niet helemaal vast”, bekennen ze. “Het beste is om onze Facebookpagina te bezoeken en je in te schrijven met een klein berichtje.”
Sint-Kristoffelstraat 5, 1000 Brussel. Open Doors, 17-18/9.

Bron: Feeling Wonen septembee 2016 | Fotografie: Marie Houttequiet (behalve Gaetano Pesce, persbeeld) | Tekst: Jean-Michel Leclercq