Design uit het noorden

Eenvoud, warme kleuren en natuurlijke materialen vormen de basis van Scandinavisch design, maar dat betekent niet dat het saai moet zijn. Deense design merken zijn bezig aan een opmars en worden steeds populairder bij ons. Om jullie te inspireren zetten we enkele fraaie objecten van een aantal bekende Scandinavische merken in de kijker.

Kähler

Kähler is gespecialiseerd in het maken van decoratie in keramiek. De Hammershoi-reeks bestaat in verschillende kleuren en formaten. De vazen en kaarsenhouders zijn ontworpen door Hans-Christian Bauer en elk stuk heeft kenmerkende groeven. De grote vaas is een echte ‘centrepiece’ voor op de tafel in de eetkamer of op de kast in de hal.

Hammershi Vase

Nomess

De speels en kleurrijke objecten van Nomess zijn allesbehalve saai. De bijzettafel Radar is hier het bewijs van. Zet het naast de sofa om je glas neer te zetten of aan je bed om er een boek in op te bergen, dankzij het oppervlak en het opbergvakje is dit stalen tafeltje ook nog eens functioneel.

Radar

Kay Bojesen

Het houten speelgoed van Kay Bojesen bestaat al sinds de jaren 30. Het begon met een aapje, maar ondertussen is de collectie uitgebreid tot een hele dierentuin. De houten figuurtjes zijn gemaakt om mee te spelen, maar ze kunnen net zo goed dienst doen als decoratie. De aap kan je bijvoorbeeld ophangen aan een ladder dankzij de gebogen handjes en voetjes.

Aapje medium

Rosendahl

Rosendahl maakt van een alledaags object een echte streling voor het oog. Keukenaccessoires zoals glazen, kommen of potten zet je met plezier gewoon op het aanrecht in plaats van ze te verstoppen in de kast. De geometrische vormen geven deze thermoskan van Thor Hoy net dat ietsje meer.

 

 

 

Penta thermos

Norr11

De collecties van Norr11 bestaan voornamelijk uit stoelen, barkrukken en zitbanken. De ‘Elephant Chair’ is ontworpen door Kristian Sofus Hansen en Tommy Hyldahl. In het design zie je invloeden van stoelen uit de jaren 50. Onderstaande stoel is een speciale editie waarbij het zitvlak en de rugleuning bedekt zijn met schapenvacht.

 

 

 

Elephant chair