DIY maak je eigen mondmasker

Thuiszitten heeft ook zijn positieve kanten. Al was het maar om je interieur een kleine boost te geven of zelf creatief aan de slag te gaan. De redactie van Feeling Wonen geeft je elke dag een tip. Vandaag: maak je eigen mondmasker.

Mondmaskers

We kunnen er niet omheen, het accessoire van 2020 is ongetwijfeld het mondmasker. Nu we ook in België in sommige situaties verplicht zijn om een mondmasker te dragen, is het hoog tijd om op zoek te gaan naar een patroon om zelf aan de slag te gaan met je favoriete stoffen. Koop je ‘m liever? Steeds meer Belgische merken strijden tegen corona. Zo hebben onder meer Xandres (download hieronder het patroon), Van de Velde en Natan al mondmaskers in hun collectie opgenomen. Maar ook internationale merken en initiatieven zoals Louis Vuiton, Supreme, Karen Walker, Nike en Plan International maken mondmaskers. Velen van hen schenken een deel van de winst aan goede doelen. Hoewel hier nog niet veel interieurmerken tussen staan, merken we dat hier stilaan verandering in komt. Zo verkoopt posterstore Juniqe al exemplaren en kropen enkele medewerkers van de Belgische interieurwinkel Abitare de afgelopen maand achter een naaimachine. Zij maakten van hun voorraad designstoffen, waaronder Missoni, Kvadrat, en Alessandro Bini, meer dan 2.000 gratis mondmaskers voor hun klanten. Aangezien de voorraad al snel de deur uitvloog, delen ook zij een patroon en stimuleren ze mensen om zelf aan de slag te gaan. Dienen die restjes stof toch nog ergens voor. 

Download hieronder het patroon en bekijk de video van Xandres voor het stappenplan.

Linksboven: MEO™ Karen Walker, rechtsboven: La vie est belge, daaronder: Plan International, onderaan: Nike (prototype). Let op: dit zijn geen medische mondmaskers. Het is belangrijk dat je regelmatig een nieuw masker omdoet of je masker wast (+ 60°, let hierop bij het kiezen van de stof), want bacteriën hopen zich op aan de binnenkant. De meeste mondmaskers hebben verschillende lagen waar je een filter tussen kunt doen.