Duplex in Doornik

Célestin leerde de kneepjes van het designvak tijdens het inrichten van zijn nieuwe duplex in Doornik. Meubels van nu en vroeger combineert hij moeiteloos met industriële elementen….

BK Doornik1810BK Doornik1805

Ik heb er geen handboeken over gelezen of zo, maar me gewoon laten leiden door mijn gezond verstand en alles laten vertrekken vanuit objecten die ik mooi vond”, vertelt Célestin. Als halftijds ambtenaar en halftijds bio-kruidenier was hij vroeger nooit zo geïnteresseerd in interieurinrichting. “In mijn vorige interieurs heb ik in ieder geval nooit zoveel tijd gestoken.” Maar dat veranderde allemaal toen hij en zijn echtgenoot Thibaut deze duplex kochten. Op het ogenblik van de koop, in 2012, bestond het appartement nog niet. Het koppel ging af op de maquettes die ze te zien kregen, de plannen en een gigantisch verlaten gebouw dat al een tiental jaar leeg stond: een voormalige drukkerij, niet ver van het centrum van Doornik. Thibaut en Célestin waren bij de eersten die in het hart van deze gloednieuwe wijk van een honderdtal woningen kwamen wonen. Ondertussen resideren ze er al vier jaar. Nog niet alle huizen rondom zijn klaar en sommige zoeken nog naar een eigenaar, maar het is er niettemin al aangenaam wonen. “Alles verloopt naar wens”, vertelt Célestin. “En de bouwpromotor is hier zelf ook komen wonen. Dat zegt alles, natuurlijk.”

Bk Doornik1750

Ambitieuze verbouwing

De renovatie van deze site werd gerealiseerd door het Doornikse architectenbureau Atelier MW. Een aantal woonunits werden nieuw gebouwd, maar Matthieu Meunier en zijn collega’s zorgden er vooral voor dat dit honderdjarige industriële patrimonium in ere werd hersteld en de fraaie gevels, bakstenen en zaagtanddaken behouden bleven. Elk appartement heeft een eigen buitenruimte en de elektriciteit voor de gemeenschappelijke ruimtes komt integraal van zonnepanelen. Voeg daar nog een regenwaterrecuperatiesysteem, driedubbele beglazing en een degelijke isolatie aan toe, en je krijgt een lage-energiewooncomplex. Een hele prestatie, gezien de ouderdom van de gebouwen. “Maar in ons interieur is eigenlijk alles nieuw”, vertelt Célestin. “Toch vonden we het belangrijk om het verleden trouw te blijven. Vandaar dat we de inrichting een industriële touch hebben gegeven.”

BK Doornik1556

ateliermw.be – klarispromotion.com/l-ilot-desclee

 

Lees de volledige tekst in Feeling Wonen 2/2019 – verschijningsdatum 19/2/2019!

Tekst: Jean-Michel Leclercq – Foto’s: Laurent Brandajs – Styling: Nathalie Horion