Duplexloft met een oase van licht

Buiten lijkt het wel Miami met die palmen en bamboe, binnen heerst een Scandinavische sfeer. We zitten echter niet in Miami, maar in Deurne, waar interieuradviseur Katrien deze duplexloft met veel liefde inrichtte voor haar gezin. 

Groen uitzicht

“Onze loft is een oase van licht,” vertelt Katrien, die hier anderhalf jaar geleden met haar vriend Peter en dochter Juliette kwam wonen. Hun duplexappartement maakt deel uit van een co-housingproject dat B-Architecten tien jaar geleden voltooide op een voormalig industrieterrein in Deurne. Alle woningen op deze site geven uit op hun eigen binnentuin én een gemeenschappelijk zwembad. Elke tuin werd door tuinarchitecten Bart Haverkamp en Pieter Croes ingericht met palmen, bamboe en een opvallende paars-roze geverfde muur, en wat verderop prijken de hoge bomen van park Rivierenhof. Het uitzicht is hier dan ook het hele jaar door groen, exotisch en kleurrijk, precies waar Katrien en haar gezin naar op zoek waren.

Licht in de duisternis

“We huurden hier al een woning, maar hadden ons oog op deze loft laten vallen. We vroegen de eigenaars dan ook om ons te verwittigen als ze er ooit uit zouden trekken, en dat gebeurde. Zelf hou ik van licht en luchtige, frisse tinten, maar de vorige eigenaars hadden een voorliefde voor donkere kleuren en materialen. Dus hebben we grondige opknapwerken uitgevoerd: de vloeren afgeschuurd tot op de blanke eik, alle muren wit geverfd… Omdat het plafond ook al van ruwe baksteen was, lieten we een paar blote muren opnieuw bezetten, anders had het geheel er net iets te industrieel uitgezien naar mijn smaak. De keuken van de vorige bewoners hebben we wel gehouden, al kreeg ook die een laagje wit. Samen met mijn goede vriendin Sofie De Clercq heb ik er nog een wandmeubel voor ontworpen. Voor de andere ruimtes had ik ook nog een paar specifieke eisen: de tv moest kunnen verdwijnen en ik wilde een bureautje voor mezelf en voldoende bergruimte voor cd’s en boeken. Het idee van een hangkastje, gemaakt van messing, kwam van Sofie. Het past mooi bij de rest, want ik heb ook een aantal keukenaccessoires van messing. Dat zijn van die details die voor mij het geheel áf maken.”

Moodboards & advies

Katrien spreekt met kennis van zaken. Na een eerste carrière in de marketing- en reclamewereld werd ze immers zelfstandig interieuradviseur. Eerst werkte ze een tijdje in een designwinkel, maar nu is ze volop voor haar eigen bureau Interior Blonde aan de slag. Ze geeft haar klanten kleur- en materiaaltips, en begeleidt hen ook bij de aankoop van meubelen, decoratie, kunst en planten. Zo richtte Katrien al een aantal gezinswoningen in, maar ook restaurant La Rosa in Edegem kreeg van haar een make-over in zachte pasteltinten. Blikvanger daar is een grote papieren vogel van kunstenaar Axel Goossens. Hoe Katrien tewerk gaat? “Ik ga sowieso ter plaatse kijken om kennis te maken met mijn klant en zicht te krijgen op wat hij of zij wil. Daarna werk ik een aantal moodboards uit, waarmee ik duidelijk maak hoe ik het project zie, en met die moodboards als leidraad gaan we dan op stap om de juiste objecten en meubels te kopen en in de ruimtes te plaatsen.”

Sober en duurzaam

“Het is een cliché, maar je eigen huis inrichten is ingewikkelder dan dat van iemand anders,” schrijft Katrien op haar blog, waar ze regelmatig haar ideeën deelt. “Dagen-, zelfs maandenlang spookten verschillende scenario’s door m’n hoofd. Als je elke dag met interieurs bezig bent, weet je hoe groot de keuze aan mooie dingen is en leg je de lat voor je eigen huis heel hoog. Uiteindelijk heb ik me laten leiden door de beroemde uitspraak van Leonardo da Vinci: ‘Eenvoud is de ultieme verfijning’.” De woonkamer is dan ook eenvoudig maar heel doordacht ingericht: met simpele lampen boven de eettafel, bijvoorbeeld, en klassieke vintage meubelen, waar ze soms lang voor moest sparen. “De stoelen heb ik per twee gekocht. Meer tegelijk liet mijn budget niet toe. Ook het servies heb ik stuk per stuk bij elkaar moeten sparen. Ik ben een grote fan van Iittala, maar goedkoop is dat merk niet. Toch heb ik het er voor over, want over twintig jaar zal het nog steeds mooi zijn.” Dat duurzaamheidsprincipe past Katrien in alle kamers toe, ook beneden, waar zich haar thuiskantoor, de slaapkamers en twee badkamers bevinden. Zo richtte ze de kamer van Juliette in met een rek annex bureautje van het Zweedse String. “Dat kan ze later gewoon van de muur nemen en mee naar haar kot nemen, en de wieg waar ze zelf nog in heeft gelegen, gebruikt ze nu voor haar poppen. Waarom niet?” Opvallend: beneden voelt het beduidend koeler aan dan boven, wat in de slaapkamers een plus is, vooral ‘s zomers. Er hangen namelijk geen gordijnen. De hoge bamboestengels in de tuin zorgen immers voor de nodige privacy én voor een aparte, cosy toets.

Bron: Feeling Wonen mei 2016 | Fotografie Luc Roymans | Tekst Leen Creve