Dutch Design Week: Vij5

In 2006 legden Arjan van Raadshooven en Anieke Branderhorst in Eindhoven de basis voor designmerk Vij5. Veertien jaar later opereren ze nog steeds vanuit de regio. 

Onder de paraplu van het Eindhovense merk Vij5 cureren Arjan van Raadshooven en Anieke Branderhorst eigen ontwerpen én die van collega-designers. Uiteenlopende producten en verschillende handschriften, maar in eenvoud en overtuigingskracht onmiskenbaar familie. 

Vijf5

Tijdens DDW 2019 vroegen jullie in een vernieuwde showroom aandacht voor de stappen in het ontwerpproces. Welke keuzes maken ontwerpers, producenten en leveranciers voordat een item op de markt komt? Achteraf een perfecte timing. 

Arjan: “Thema’s die voor ons altijd al belangrijk waren staan door de coronaperikelen ineens volop in de schijnwerpers. Hoe, waar en door wie worden dingen gemaakt? De belangstelling voor transparantie in de keten leek de afgelopen maanden alleen maar te groeien.”

Hoe hebben jullie dit voorjaar beleefd? 

Arjan: “De coronatijd is een geschikte aanleiding om dingen op een rijtje te zetten.”
Anieke: “We hebben de afgelopen maanden veel onderzoek gedaan. Wie zijn we, wat doen we, waarom en hoe vertellen we dat aan het publiek? Veel thuisblijvers en consumenten gingen ineens ook nadenken over de manier waarop ze wonen en de spullen die ze verzamelen. Ons verhaal is dus alleen maar relevanter geworden.”

Het sluit ook aan bij het DDW-thema 2020: The New Intimacy. 

Arjan: “De wereld is het afgelopen jaar veranderd. Van winkels horen we dat er minder bezoeken waren, maar dat de aanschaffen vaak groter waren. Mensen kochten geen accessoire, maar een tafel. En online was er méér verkeer.”
Anieke: “Ontwerpers die grafisch georiënteerd zijn of voor musea werken, hadden het zwaar te verduren. Gelukkig had de interieurwereld daar minder last van.” 
Arjan: “Je hoopt dat mensen zich bewust worden van het maakproces, de materialen die gebruikt worden, de afstanden die spullen soms afleggen en de impact daarvan. En dat zoiets daarna óók een rol speelt bij de aankoopbeslissing.”

Lokale productie en samenwerkingen hadden bij jullie altijd al prioriteit. 

Arjan: “Daarom hebben we in coronatijd geen leveringsproblemen gehad. Al werken wij ook samen met een glasproducent uit Tsjechië. Het gaat niet alleen om duurzaamheid, maar ook om eerlijkheid. Wees transparant, vertel een consument het hele verhaal, zodat die zélf kan kiezen.”

Wat is er tijdens DDW te zien in jullie digitale showroom? 

Arjan: “Met een vernieuwde huisstijl en onderregel afficheren we ons als ‘uitgevers van designproducten’. Bij ons draait het om de inhoud, het product zelf staat voorop.” 
Anieke: “We zijn een relatief klein label. Dat heeft als voordeel dat het economische aspect niet dominant wordt en het onderbuikgevoel belangrijk blijft. De collectie representeert nog altijd ónze smaak in design.”

Virtuele Dutch Design Week

Nog tot 25 oktober vindt de digitale versie plaats van Dutch Design Week. Kijk op ddw.nl voor het uitgebreide programma.

Portret: Kaatje Verschoren. Tekst: Jack Meijers. Meer over designstad Eindhoven en zijn creatieve inwoners in editie 08 2020.