Een loft van glas

Nergens anders dan in Noeveren bij Boom zijn de sporen van het industriële verleden aan de Rupel zo bewaard gebleven, en midden in dat stenen landschap creëerden Roland Piffet en Sofie Buggenhout hun heel bijzondere thuis: een loft van glas boordevol design.

Glazen huis

De droogloods is het gebouw waar vroeger het kleigoed gedroogd werd: een skelet van staal met bakstenen wanden en vloeren en daarin tunnels met schouwen en een machinekamer. Voor de inplanting van hun loft haalden Roland en Sofie de bovenste vloerplaat van de droogloods weg. In de plaats daarvan kwam een glazen box, zodat er boeiende doorzichten ontstonden en je overal de sfeer van de oude droogloods voelt. Roland: ‘Omdat het hier volledig dicht en superdonker was, hebben we patio’s gemaakt, een kleine, een grote en één die doorloopt tot op de benedenverdieping en de loft van de onderburen ook van licht voorziet.’ De drie patio’s zorgen niet alleen voor de lichttoevoer in de loft, maar ook voor de ruimteverdeling. Roland: ‘We wilden niet één grote open doos, maar een box met verschillende zones. En alles is van glas, zodat het daglicht vrij binnen kan vallen en doordringt tot in de onaangeroerde delen van de verdieping.’

Ruimteverdelers

Alle vaste onderdelen, zoals de badkamer en de keuken, werden als vrijstaande modules ontworpen en ook zo in de ruimte geplaatst. Ze staan los van het plafond, delen de ruimte overzichtelijk in en zorgen waar nodig voor privacy. Voor de keuken ontwierp Roland twee elementen: een kastenwand met aanrecht en een kookeiland, telkens in multiplex van berkenhout en zwart laminaat. Voor de badkamer maakte hij een minimalistische box met binnenin een douche en een wastafel. Aan de buitenkant is er plaats voor technische functies en bergruimte. Achter de badkamer ligt de slaapkamer met een bed dat je als een lade dicht kunt schuiven en zo plaats maakt voor een polyvalente ruimte. Het laatste structurerende element in de loft is de hanghaard, die je alle kanten op kunt draaien, waardoor je de mogelijkheid hebt om de middenruimte met de eettafel en zitbanken af en toe anders in te delen. Het is duidelijk: voortaan is ‘Lezze’ niet alleen het Booms dialectwoord voor droogloods, maar een synoniem voor bouwkundig vakmanschap.

Bron: Feeling Wonen november 2016 | Foto’s Liesbet Goetschalckx | Tekst Karin De Ridder