Een Sabine Marcelis aan je muur

In de zesde editie van het Ikea Art Event tasten zes internationale artiesten en ontwerpers de grenzen tussen kunst en design af. De Nederlandse ontwerpster met Nieuw-Zeelandse roots Sabine Marcelis ging de uitdaging aan en ontwierp een sculpturale wandlamp. Of is het een functioneel kunstwerk?

Waarom wilde je met Ikea werken? Waar lag voor jou de uitdaging?
“Ik had nog nooit ontworpen met het idee dat het resultaat voor veel mensen haalbaar moet zijn. Het gaat altijd om kwaliteit dus stel ik mezelf nooit limieten wat tijd en materialen betreft. Daarom is mijn werk ook duur. Hier moest ik kwaliteit zien te vertalen naar een goedkoper product. En dat is gelukt: de lamp is absoluut geen goedkope versie van mijn ander werk geworden, maar een alleenstaand ontwerp.”

Je werkt gewoonlijk met (semi)transparante materialen, zoals glas en giethars, om te experimenteren met licht. Niet deze keer…
“Op grote schaal produceren, betekent voor mij ook je verantwoorde-lijkheid opnemen t.o.v. het milieu, dus werkte ik liever niet met gietharsen. Ik wilde een object ontwerpen dat je lang wilt bijhouden en dat uit een minimum aan materiaal is gemaakt, in dit geval plaatmetaal.  Mijn onderzoek ging ditmaal niet over transparantie maar over de kleur van het licht zelf en hoe je dat licht vormgeeft d.m.v. de oppervlakte. De functie van de plaat is om het licht te weerkaatsen op de muur erachter. Tegelijkertijd piept het licht tevoorschijn uit de insnede vooraan.”

Gekleurd licht is een ander belangrijk element van je werk. Hoe heb je dat vertaald naar deze lamp?
“Ik vond het een eng idee om er een rgb-led ( staat voor rood, groen, blauw, de kleuren die een rgb-ledchip kan mengen tot heel veel andere kleuren, red) in te steken die je zelf met je afstandsbediening bedient. Ik heb mijn tijd genomen om vier kleuren te kiezen, een aangenaam warm wit, dat ik zelf meestal overdag gebruik, een kouder wit, dat geschikt is voor werelddelen met een ander soort daglicht, een warm oranje en een koraalroze: warme tonen met een beetje punch in.”

Is het kunst of design?
“Als het licht uit is, is het meer een sculpturaal object. Met het licht en de kleur aan activeer je de lamp. Hoe dan ook, denk ik dat design meer en meer een emotionele beleving wordt en dat die net zo belangrijk is als de functie.”

Te koop vanaf 1 mei in beperkte oplage, gesigneerd, 2 afmetingen,
€ 39,99 (diam. 40 cm) en € 29,99, enkel te koop in de Ikea-winkels (niet online), ikea.be – sabinemarcelis.com