Een elegant en warm herenhuis in Ukkel

Architecte Catherino Arnould kreeg van haar opdrachtgevers carte blanche. Resultaat: een elegant, open, helder en eigentijds herenhuis achter een klassieke gevel in Ukkel.

Het uitgangspunt van dit ambitieuze project was de originele elementen zoveel mogelijk in ere herstellen. Buiten werden alle antieke ornamenten dan ook behouden. Binnen, daarentegen, drong zich een volledige herschikking op om te kunnen voldoen aan de eisen van het grote gezin dat er zou komen wonen. Dus hertekende interieurarchitect Catherine Arnould alle ruimtes, herwerkte ze de volumes en paste ze de functies aan, zodat het huis nu helemaal voldoet aan de normen van het moderne wooncomfort.

Zware verbouwing

Kostbare verwijzingen naar het verleden van het huis werden bewaard. In de inkomhal, die sinds de deuren op de gelijkvloerse verdieping werden gesupprimeerd, overvloeit in de centrale leefruimte, zie je de oorspronkelijke trap, die werd gerenoveerd en een laagje verf in een warmgrijze tint kreeg. Hier en daar is er een gietijzeren radiator blijven hangen, terwijl de gerestaureerde sierlijsten extra mooi tot hun recht komen dankzij de strakke lijngeving van het eigentijdse meubilair. Die mix van oude en nieuwe elementen geeft het contrastrijke interieur iets gedurfds.

Licht en open

De grootste uitdaging was meer daglicht naar binnen te halen en een open ruimte te creëren. Daarom werden een aantal plafonds en muren verwijderd. De warme stralen van de zon die de kamers achteraan verwarmen en tot in het hart van de woning doordringen is een kers op de taart. De ruimtes aan de straatkant profiteren dan weer van een noordelijke lichtinval, die hen onderdompelt in een zachte, serene sfeer. Het wit van de muren en de alomtegenwoordige maatmeubelen versterken het gevoel van licht en ruimte. De plankenvloer zorgt voor een uitnodigende warme toets.

Elegante harmonie

Zo sober de architectuur is, zo overvloedig werd er met contrasterende texturen en materialen gespeeld, die samen evenwel een harmonieus geheel vormen, waarin ze nog mooier tot hun recht komen. De gladde en strakke look van de eigentijdse accenten wordt extra in de verf gezet door sprekend tegelwerk, beklede materialen en kleurige stoffen. Het terras is het verlengstuk van de leefruimte en is bekleed met exotisch hout. Verschillende stijlen werden met elkaar verzoend en creëert een elegante maar warme sfeer.

Bron: Feeling Wonen juni 2016 | Fotografie Laetitia Bazzoni | Tekst Marie Delooz